Круглий стіл “Україна на шляху до інтеграції в ЄС у часи війни: досягнення та виклики”

14.02.2023 | 21:58

13 лютого 2023 року у форматі онлайн відбувся Круглий стіл “Україна на шляху до інтеграції в ЄС у часи війни: досягнення та виклики(“Ukraine on EU Membership Trajectory at the Time of War: Achievements and Challenges”). Співорганізаторами заходу виступили факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та Вестмінстерська школа права Вестмінстерського університету у Лондоні (Westminster Law School, University of Westminster in London).

Спікерами заходу стали науковці й практики у сфері дипломатії та міжнародних відносин, що представили свої погляди з приводу основних аспектів процесу євроінтеграції України та подали експертну оцінку актуального стану готовності України до набуття статусу повноправного члена Євросоюзу. Для участі у заході зареєструвалося понад 70 осіб, авдиторію слухачів склала переважно студентська спільнота. Доєдналися також представники професорсько-викладацького складу двох університетів-організаторів та інших вищих навчальних закладів України. Обговорення відбувалося двома мовами: англійською та українською.

З вітальним словом перед учасниками Круглого столу виступили професор Маркіян Мальський, Надзвичайний і Повноважний Посол України, декан факультету  міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, та професор Люк Мейсон, декан Вестмінстерської школи права (Westminster Law School) Вестмінстерського університету у Лондоні. Вони наголосили на важливості такого формату заходів й актуальності теми обговорення. Також представники обох інституцій підтвердили готовність до продовження кооперації у різних форматах.

До учасників Круглого столу звернувся Генеральний консул України у Стамбулі, Представник України при ОЧЕС, випускник факультету міжнародних відносин, п. Роман Недільський. У своєму виступі він відзначив важливість проведення таких дискусій на експертному рівні з огляду на пріоритетність євроінтеграційного напряму у зовнішній політиці України, а також поділився своїм досвідом роботи у дипломатичній сфері.

Своєю доповіддю на тему “Azimuth Brussels: виклики та можливості для України на шляху до Європейського Союзу” відкрив Круглий стіл професор Вестмінстерської школи права, запрошений лектор у Львівському національному університеті імені Івана Франка Адам Лазовскі. Він представив своє бачення основних можливостей від багатосторонньої кооперації України з Європейським Союзом в умовах війни, водночас наголосив на ряді викликів, що стоять перед нашою державою на шляху до набуття членства у євроінтеграційному об’єднанні.

На особливостях процесу євроінтеграції України у своїй доповіді “Кандидатство у члени ЄС: “fast track” для України” акцентувала професор Наталія Антонюк, завідувачка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин. Про особливості публічної дипломатії України у ЄС після повномасштабного вторгнення росії доповіла доцент кафедри міжнародної безпеки і стратегічних студій, завідувачка Центру публічної дипломатії факультету міжнародних відносин, Наталія Шаленна. Вона наголосила, що після 24 лютого 2022 р. Україна продовжує будувати і поширювати у світі імідж сильної незалежної держави зі самобутньою, багатою культурою, багатовіковою історією та незламним народом (“The Spirit of Ukraine is the People of Ukraine”). Доцентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, випускниця факультету міжнародних відносин, Соломія Мацола виступила з доповіддю на тему “Поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі між ЄС та Україною: випробування війною”. Вона представила особливості функціонування ПВЗВТ між Україною і ЄС в умовах війни та основні заходи ЄС, спрямовані на сприяння зовнішній торгівлі України. Випускниця факультету міжнародних відносин Марія Гелетій з Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадянського суспільства “Єднання” у своїй доповіді Інтеграція держав Західних Балкан до ЄС: перешкоди та засвоєні уроки” резюмувала досвід балканських держав на шляху до євроінтеграції. Важливим урокам євроінтеграції Литви, Латвії та Естонії, що є корисними для України, присвячено виступ доцента кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій, завідувачки Центру країн Північної Європи факультету міжнародних відносин, Маріанни Гладиш.

Після виступів доповідачів учасники Круглого столу мали можливість поставити запитання і висловити свої коментарі з приводу сказаного. Відбулася цікава дискусія. Учасники заходу висловили готовність до зустрічі у майбутніх спільних заходах.

Координаторами і модераторами Круглого столу були Наталія Шаленна та Соломія Мацола.