Студентки «Міжнародної інформації» взяли участь у літній школі з регіонального співробітництва в Сараєво

24.07.2024 | 21:32

Студентки третього курсу освітньої програми «Міжнародна інформація» Олександра Іващенко, Діана Василишин  та Олена Храпчинська взяли участь у 19-й літній  школі з регіонального співробітництва (The 19th DRC Summer School on regional cooperation), яка відбувалася з 16 по 22 липня в Сараєво (Боснія і Герцоговина). Школа була організована представниками The Danube Rectors’ Conference (DRC) та Institute for the Danube Region and Central Europe за сприяння School of Economics and Business University of Sarajevo. Серед учасників літньої школи були студенти та аспіранти з Італії, Угорщини, Румунії, Хорватії та Сербії.

Програма перебування була насиченою й наповненою великою кількістю цікавих лекцій та презентацій учасників. Дискусії проходили за такими напрямами:

  • Західні Балкани та європейська інтеграція – невиконана обіцянка.
  • Праця, мобільність, робоча сила – чи перетворюються Західні Балкани на людську пустелю?
  • Примирення, стійкість, дохід – роль вищої освіти у Південно-Східній Європі.
  • Глокалізація в Європі – чи втратив ЄС темп?

З доповідями виступили: Ivanka Popović (DRC Honorary President), Sebastian Schäffer (Director of the Institute for the Danube Region and Central Europe (IDM) and DRC Secretary General), Johann Sattler (Head of the Delegation of the EU to Bosnia and Herzegovina) та інші.

З презентацію на тему “Exploring New Challenges and Opportunities in The Danube Region: Insights From The Ukrainian Experience” виступила наша студентка Олександра Іващенко.

Окрім академічної складової цієї поїздки, студентки познайомилися з культурою Боснії й Герцеговини. Учасники відвідали Музей воєнного дитинства, взяли участь в екскурсійному турі по місту Сараєво, дізналися багато нового про його історію, архітектуру, мешканців.

Під час літньої школи також була організована симуляція, у ході якої всі учасники, поділені на групи (рольові моделі певних суб’єктів відносин на регіональному рівні), працювали над укладенням договору про створення шенгенської зони між балканськими країнами.

Останні дні школи пройшли не менш активно. Навчальна група здійснила підйом на гору Требевич, із вершини якої можна спостерігати красивий і мальовничий вид на місто.

Також учасники школи здійснили мандрівку до міста Мостара, провели екскурсію його центральною частиною, де знаходиться відомий Старий міст. Подорож закінчилася поїздкою до водоспадів Кравіца.