“Stop війні” Міжнародна виставка плакату відкрилася у Львівському університеті

08.06.2023 | 22:58

8 червня 2023 року в холі головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття міжнародної виставки плакату «Stop війні».

Організували подію Центр міжнародної безпеки та партнерства, факультет міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, кафедра міжнародної безпеки та стратегічних студій спільно зі Львівським палацом мистецтв. Упорядники виставки – заступниця директора з науково-мистецької діяльності Львівського палацу мистецтв, професорка кафедри книжкової та станкової графіки Української академії друкарства Ольга Луковська та виконувач обов’язків завідувача кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка доцент Олександр Кучик. Захід відбувається за підтримки Вроцлавської академії мистецтв ім. Є. Гепперта, Центру інформації та документації НАТО в Україні та Фундації «АртРеспект».

Виставка має на меті через плакатне мистецтво розповісти про події в Україні, довести, яку небезпеку становить росія для світу та виразити чітку позицію митців, які засуджують війну, але водночас стверджують, що Українці – герої, які до останнього подиху будуть боротися за свою незалежність. Виставка також показує світу, що Україна не лише сильна й мужня нація, але надзвичайно талановита, креативна та ерудована.

Під час відкриття виставки Олександр Кучик акцентував увагу на меті заходу, зазначивши, що плакати – це не лише окремий вид мистецтва, а й сучасна зброя, яка об’єднує людей зі схожими цінностями та поглядами. «Зараз плакат, без сумніву, є зброєю, і то зброєю дуже важливою – такою, яка має міжнародне значення і допомагає представникам різних народів і культур порозумітися між собою і знайти ті точки дотику, які можуть увиразнити глобально важливі проблеми та у символічний спосіб запропонувати шляхи їхнього вирішення», – зазначив Олександр Кучик.

Після цього слово надали проректорові з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Львівського університету Сергієві Різнику, який передусім від імені адміністрації Університету висловив вдячність усім організаторам і партнерам, завдяки яким виставка стала можливою. При цьому проректор наголосив, що ідея такої виставки є унікальною та має у собі великий потенціал, а її вплив на людей складно переоцінити. «Ідея проведення такої виставки є надзвичайною. Протягом дня я вже неодноразово помічав, з якою цікавістю студенти, викладачі й усі, хто проходить повз, зупиняються й розглядають ці плакати. При цьому важливими є не тільки сенси, закладені в ілюстраціях, а й те, у якій формі вони передані – саме через плакати, представлені тут, на стендах, а не, як для нас більш звично, через фотографії у Facebook чи інших соцмережах. При цьому особливо приємно те, що ми бачимо акцент не на пацифістському контексті, який превалює у Європі, а власне на активній боротьбі проти російської агресії. Це – справжня сила, і в цьому, я переконаний, є майбутнє», – сказав Сергій Різник.

Генеральний директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк також щиро подякував співорганізаторам заходу, зокрема, Львівському університету, і висловив сподівання на поглиблення співпраці у різних напрямах. «Думаю, сьогоднішня виставка стане таким першим невеличким кроком до поглиблення нашої співпраці, зокрема, співпраці на рівні окремих кафедр, і покладе початок багатьом нашим спільним заходам у майбутньому», – зауважив Юрій Візняк.

Потім слово взяв декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський, який звернув увагу на особливе значення виставки з огляду на те, що засобами візуальної комунікації можна ефективно доносити всьому світові правду про війну в Україні: «У час війни важливими є всі інструменти, які наближають нашу перемогу, і ця виставка показує усім нам ще один чудовий спосіб поширення правди про війну. Тут представлені дуже цікаві роботи, кожна з яких виражає думку про те, на чому ми зараз стоїмо, проти чого воюємо і з чим ідемо в бій».

Детальніше про експонати, їхніх авторів і творчі задуми розповіла професор Ольга Луковська. Так, в експозиції представлено роботи авторів з України, Польщі, Словаччини, Литви, Німеччини, Вірменії, Австрії, Франції та Японії. Серед репрезентантів – знані художники та дизайнери, а також зовсім молоді митці та студенти мистецьких закладів освіти. На плакатах зображено комбінації фотоколажів зі шрифтовим доповненням, рукотворні сатиричні малюнки тощо. Різноманітність композиційних рішень та виражальних засобів підтверджує оригінальність світосприйняття кожного художника.

Цікаво, що проєкт має своє життя: він змінює авторів, назви та кількість робіт, проте незмінною залишається позиція художників та організаторів в стосунку до війни. Тому важливим завданням є говорити та поширювати плакати проти війни, адже це культурно-інформаційний фронт, на який споглядає увесь світ. Усіх їх об’єднує бажання припинити страждання і біль українців та України, усіх їх об’єднав слоган «Stop війні».

Організатори виставки також зазначають, що зараз плакат став одним із видів зброї, який набув інтернаціонального виміру, став об’єднувальною ланкою згуртованості цивілізованого суспільства у протиборстві з терором та руйнуваннями. Також плакатне мистецтво є унікальним видом візуальної комунікації, який завжди був ефективною психологічною зброєю та потужним засобом масового впливу на суспільство. Яскравим прикладом може послужити мистецтво тоталітарних держав, у яких плакат пропагував ідеологічні ідеали та сприяв формуванню світогляду людей.

Усі охочі студенти і працівники Університету до 14 червня можуть ознайомитися із виставкою у холі головного корпусу.