Саміт НАТО у Вільнюсі: від регіональної до глобальної безпеки

20.07.2023 | 14:32

У середу 20 липня на факультеті міжнародних відносин відбулося засідання чергового експертного круглого столу «Вільнюський саміт НАТО від регіональної до глобальної безпеки». Організаторами заходу виступили Центр міжнародної безпеки та партнерства, кафедра міжнародної безпеки та стратегічних студій Львівського національного університету імені Івана Франка, Інститут міжнародних студій Вроцлавського університету. Захід відбувся за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Відкриваючи засідання завідувач кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій, доцент Олександр Кучик звернув увагу учасників дискусії на важливість Вільнюського саміту Організації Північноатлантичного Договору для подальшого розвитку регіональної та глобальної системи безпеки та вплив Організації на формування нової системи міжнародних відносин як на регіональному так і глобальному рівні. Участь у дискусії продовжила професор Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету Лариса Лещенко, яка акцентувала увагу присутніх на необхідності аналізу та розробці експертних рішень та практичних рекомендацій експертами для кращого розуміння процесів у сфері міжнародних відносин та безпековій сфері. Зважаючи на ключову роль НАТО у системі глобальної безпеки, рішення та коло питань розглянутих під час саміту важко переоцінити попри розбіжності в оцінках експертів щодо питань майбутнього членства України в Альянсі.

Проблематика дискусії сконцентрувалася навколо трьох ключових питань:  українська формула миру: 500+ днів трансформації регіональної безпеки; активізація неформальних безпекових союзів: Люблінський трикутник, Рамштайн; НАТО і G7 в новій архітектурі безпеки. Участь в експертній дискусії взяли професор Ужгородського університету Ігор Тодоров, декан факультету історії та міжнародних відносин Донецького національного університету, доцент Юрій Теміров, професор Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету Пьотр Кшиштоф Маршалек та доктор Марек Кульчицький, професор Віктор Шадурський. Виступаючі висловили експертні оцінки щодо широкого кола питань роботи саміту у Вільнючі та її впливу на подальшу долю нового світового устрою, принципів функціонування та взаємодії на міжнародній арені та спротиву російській агресії.

Окремої уваги війні росії проти України та місця і ролі Альянсу в протидії реконструктивним устремлінням росії було привернуто у виступах завідувача кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії доцента Романа Вовка та заступника директора Центру міжнародної безпеки та партнерства доцента Олександра Кучика, які акцентували увагу на необхідності переосмислення місця і ролі росії у світовому дискурсі, оскільки протистояння в Україні виходять далеко поза межі суто міждержавного двостороннього воєнного конфлікту, а проектуються на різні сфери глобальних взаємозв’язків, включаючи питання військової, соціальної, економічної, продовольчої безпеки тощо.