Ліберальні цінності під час війни

28.04.2023 | 23:10

У четвер 27 квітня на факультеті міжнародних відносин за ініціативи Центру міжнародної безпеки та партнерства, кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій відбулась чергова експертна дискусія на тему “Ліберальні цінності у час війни”. Експертна дискусія організована у рамках співпраці з Інститутом міжнародних студій Вроцлавського університету за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

На відкритті круглого столу з вітальним словом виступив проректор з навчальної роботи та міжнародного співробітництва професор Сергій Різник, який відзначив важливість активної співпраці між університетами у сфері підтримки наукових ініціатив та проведенні спільних заходів з актуальних тем сьогодення. З вітальним словом виступили декан факультету суспільних наук Вроцлавського університету, професор Роберт Альберський та директор Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету, професор Кшиштоф Коцюбінський. Привітав учасників декан факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Маркіян Мальський.

Під час круглого столу учасники обговорили три блоки питань. У доповіді професора Маркіяна Мальського та професора Вроцлавського університету Лариси Лещенко розглядалися питання ліберальної демократії в умовах війни та ідеологічні, цивілізаційні аспекти “руского міра” та низка дотичних питань щодо протистояння російським впливам в умовах російсько-української війни.

Захист прав людини в умовах війни та відповідальність за воєнні злочини стала предметом виступу доцента кафедри міжнародного права Львівського університету Ігоря Земана та професора Вроцлавського університету, керівника кафедри безпекових студій Пьотра Маршалека.

Питання впливу інформаційної війни на суспільну думку та загалом роль механізмів застосування інформаційно-психологічних операцій у ході військових конфліктів представили доцент кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії Львівського університету Ігор Іжнін та доктор кафедри міжнародних комунікацій Вроцлавського університету Бартоломей Лоджкі.

Виступи викликали жвавий інтерес в аудиторії і засвідчили актуальність до даної проблематики як в наукових, експертних колах, так і в контексті практичного використання результатів наукових досліджень у процесі вироблення та реалізації управлінських рішень.

Модерував засідання круглого столу виконувач обов’язків завідувача кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій, доцент Олександр Кучик. Дискусія відбулася на платформі MS Teams.