До 10-річчя Американських студій у Львівському національному університеті імені Івана Франка

23.11.2021 | 14:23

Цьогоріч виповнюється 10 років від часу відкриття на факультеті міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка першої в Україні спеціалізації з Американських студій, яке ініціював Роман Калитчак, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, випускник програми імені Фулбрайта. Осмислюючи десятилітній досвід успішного розвитку спеціалізації, можна впевнено стверджувати, що завдяки спільним зусиллям однодумців вдалося створити унікальну освітню програму, яка дає змогу студентам всебічно та цілісно пізнавати та водночас критично осмислювати всі виміри державного, суспільного, освітньо-наукового та культурного життя США з різних дисциплінарних перспектив.

Знання та компетентності, які отримують випускники впродовж навчання на спеціалізації «Американські студії», поглиблюють їхнє розуміння численних досягнень і викликів у внутрішній політиці та у зовнішньополітичній діяльності США, а також дають змогу відкрити для себе регіональне розмаїття країни та багатогранність американського суспільства, збагнути краще, як розгортаються різнопланові та водночас суперечливі процеси у сфері освіти, культури та релігії. Значною перевагою цієї освітньої ініціативи є її міждисциплінарний характер та постійне залучення закордонних, насамперед американських, викладачів і практиків. Однак найкращим свідченням та індикатором успіху спеціалізації «Американські студії» є її теперішні та колишні студенти. Зокрема, лише впродовж цього року її слухачі стали учасниками  кількох престижних американських урядових освітніх програм UGRAD та SUSI.

Ця спеціалізація стала також поштовхом для створення Центру американських студій (ЦАС), діяльність якого спрямована на організацію та координацію американознавчої наукової, освітньої й інформаційної діяльності у межах Франкового університету. Центр із моменту створення у 2014 р. очолював Роман Калитчак, а з 2017 р. його керівником є доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, ще один випускник програми ім. Фулбрайта Михайло Комарницький. ЦАС став важливим кроком для формування необхідного інституційного фундаменту для динамічного розвитку американських студій. Варто згадати, що за ініціативою Центру було проведено численні заходи: відкриті лекції, круглі столи, експертні дискусії, літні інститути для студентів і аспірантів, наукові конференції, тренінги для викладачів та інші тематичні академічні заходи.

Свою діяльність ЦАС здійснює в активній співпраці з Посольством США в Україні, Офісом Фулбрайта в Україні, Українською Асоціацією Американістики, львівським видавництвом «Літопис» (переклад українською мовою праць З. Бжежінського, М. Кайку, С. Пауер, Р. Андерсон, розширених фундаментальних праць «Історія Америки» та «Ілюстрована історія Канади» тощо) та іншими організаціями. Центр приділяє значну увагу підтримці та подальшому розширенню своїх інституційних та особистих зв’язків з академічним співтовариством американських студій в Україні та поза її межами. Зокрема, сьогодні наш колега Роман Калитчак перебуває як Фулбрайтівський дослідник на стажуванні на кафедрі американських студій Університету ім. Дж. Вашингтона (м. Вашингтон, округ Колумбія), де працює над темою «Американознавство в Україні: локальні та глобальні перспективи».

Із нагоди нашого невеликого ювілею, ми звернулись з проханням до наших випускників і аспірантів різних років поділитись своїми міркуваннями про те, наскільки корисними стали знання та компетентності, які вони отримали у межах спеціалізації «Американські студії»:

        Дмитро Шеренговський (випускник 2009 року, проректор УКУ з академічних питань та інтернаціоналізації):

«Моє перше занурення в тематику американських студій відбулося в 2011 році під час навчання в аспірантурі, мабуть, одразу із виникненням цього напрямку на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету. На той момент, ця ініціатива за підтримки Романа Калитчака викристалізувалося в об’єднання під назвою Lviv American Club (LAC) на базі факультету. Вже за короткий час, LAC став знаним освітнім і культурним гравцем у Львові та Західній Україні. Це відчули колеги із Посольства США, відгукнувшись на нашу ініціативу проведення Інституту Американських Студій два роки поспіль у Львові, а наперед забігаючи – ще кілька разів у майбутньому. Завдячуючи цим ініціативам вдалося підготувати кількох викладачів-американістів, що викладають як на факультеті міжнародних відносин ЛНУ ім. І.Франка, так в інших українських вишах, зробити LAC впізнаваним у всій Україні та згодом стати основою для створення Центру американських студій як університетського підрозділу, та сформувати попит серед студентів до вивчення США.

Я мав приємність весь час спостерігати поруч як ця ініціатива впевнено зростає, перетворюючись на окрему спеціалізацію. Тепер, оцінюючи цей досвід, можу із впевненістю сказати, що bottom-up підхід кількох ентузіастів та поєднання формальної та неформальної освіти забезпечили успіх цієї ініціативи. Низка інших шкіл міжнародних відносин щедро скористалися із нашого досвіду і запровадили подібні моделі в себе, що безумовно сприяло розвитку американських студій в Україні. Хоча вивчення США не стало єдиним моїм науковим зацікавленням, але ця тема постійно приковує мій погляд і виражається статтях, наприклад в журналі Європейська Правда. Нове покоління українських американістів завжди радо запрошує мене до різних аналітичних та освітніх ініціатив, пов’язаних із США. Врешті-решт, сьогодні будучи проректором із академічних питань та інтернаціоналізації Українського католицького університету, де США займають особливе місце, я добре розумію, що зацікавлення американськими студіями, яке у мене з’явилось у студентські та аспірантські часи зіграло неабияку роль у формуванні мого світогляду, а організовані освітні події – неабияку роль формуванні моїх управлінських навичок. Пишаюся тим, що спричинився до  розвитку Американських студій у Франковому університеті, та тішуся, що ця справа щороку набирає своїх обертів».

          Зоряна Зазуляк (випускниця 2012 року, секретар ЦАС у 2013-2017 рр.)

«Із радістю згадую, як на факультеті міжнародних відносин виникла спеціалізація з американознавства у межах магістерської програми з міжнародних відносин. Я тоді ні на мить не засумнівалася, що хочу навчатися саме за нею. Не можу повірити, що тільки вчора ми були першопрохідцями, першими американістами у Франковому університеті, а сьогодні програмі вже десять років! Моє зацікавлення США, їхньою зовнішньою політикою, культурою, історією, суспільством спостерігається ще з початку університетського життя. Не дивно, що згодом цей інтерес трансформувався у безліч заявок на участь у програмах від посольства США в Україні та уряду США. Зрештою, я стала частиною команди Р. Калитчака і разом із ЦАС ми реалізували низку проєктів, провели численні зустрічі та конференції з американознавчої тематики. Частина цих заходів була б неможливою без підтримки посольства та інших фундацій. Це був колосальний досвід і неймовірно теплі спогади. Ті здобуті знання та навички дуже мені пригодилися згодом, у моїй громадській та академічній діяльності. У 2016 р. я захистила кандидатську дисертацію присвячену зовнішній політиці США та продовжила викладання у Львівській політехніці. Досі моє життя тісно пов’язане із американськими студіями, як на лекціях, так і в громадському секторі. Ні хвилини не шкодую, що обрала цю спеціальність і пишаюся тим, як вона продовжує успішно розвиватися.»

          Наталія Сольєва (випускниця 2014 року, прес-аташе Посольства України в США):

«В українських вишах ми часто вчимо багато теорії і, на жаль, маємо мало практики. Американські студії – це реальне вікно можливостей, багатообіцяючий досвід для майбутніх дипломатів і політологів України стати ближчими до розуміння американської культури, світогляду, розуміння побудови незалежного громадського суспільства та ведення політики.  Я потрапила на Американські студії у своєму рідному університеті ЛНУ ім. Івана Франка на 5 курсі і цей досвід однозначно “made a difference” для мене. Це було моє перше спілкування з американськими дипломатами, науковцями та викладачами. Якщо ти бачиш своє майбутнє в розвитку стратегічного партнерства України та США або в дослідженні американістики – це важливий старт. Чи знала я тоді, що цей досвід приведе мене в Посольство України у Вашингтоні?  – Ні. Чи допоміг він мені на початку моєї дипломатичної кар’єри – однозначно так. Я бажаю Американським студіям в Україні ще багато десятиліть успішної діяльності, цікавих проєктів та надійних партнерів.»

          Соломія Дюг (випускниця 2018 року, аспірантка кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби ЛНУ ім. Франка)

«Американські студії — це чудовий навчально-науковий комплекс для вивчення політичного, економічного та культурного життя США, а також розвитку у студентів та молодих дослідників критичних, творчих та комунікативних навичок, в рамках мульти- та міждисциплінарного підходу та цілісного комплексу знань про американський досвід та його глобальне значення. Студенти, які вивчають американознавство при Центрі американських студій ЛНУ ім. Франка, отримують широке уявлення про історію і зовнішню політику США, навчаються аналітично та систематично мислити про американські політичні структури та інститути, а також пізнають американське мистецтво, літературу та популярну культуру.

Особисто для мене, навчання на американських студіях заклало міцний фундамент знань, який послужив основою для формування мене як молодого науковця та сприяло вибору теми дисертаційного дослідження, яка безпосередньо пов’язана з американознавством. Поза тим, входження України в глобалізаційний простір, еволюційні зміни та реформація її політичного, економічного та соціального життя потребує подальшого розвитку американських студій у нашій державі задля того, аби відшукати найбільш ефективні шляхи подальших змін та моделі розвитку.»

          Анастасія Реутенко (випускниця 2019 року, проєктний менеджер, Національний демократичний інститут (NDI) в Україні):

«Я не думала, що вибір на користь американознавста може мати довготривалі наслідки і суттєвий вплив на подальші події у моєму академічному та професійному житті. Рішення вивчати американські студії спочатку було хорошою можливістю прослухати цікаві курси, заглибитися у історію та культуру північноамериканського континенту, про який у загальній програмі згадували досить побіжно. Проте, крок за кроком, один курс за іншим, з простої цікавості американські студії перетворилася на основний напрям моїх навчань та досліджень. Обидві мої дипломні роботи, і на бакалавраті, і на магістратурі під керівництвом М. Комарницького, стосувалися актуальних тем у розрізі американських студій, а також участь в семестровій програмі обміну з Альбертським університетом дозволили мені відчути себе справжньою дослідницею та визначитися зі сферою, у якій я хотіла б працювати після завершення університету.

Насправді, американські студії є широкою сферою, в якій кожен та кожна, кого цікавить ця спеціалізація, знайде той напрям досліджень, який мотивуватиме дізнаватися більше та принесе досвід цікавих академічних проєктів. Ці проєкти згодом відкриватимуть перспективи для подальшого професійного розвитку вже за межами університету. Маючи глибокі знання з американознавства, можна реалізувати себе як у сфері бізнесу, пов’язаного з американським капіталом, так і в політичній або дипломатичній сфері. Також в Україні діють представництва міжнародних недержавних організацій, в яких, працюючи з донорами, в тому числі з північноамериканських країн, можна взяти участь в реалізації цікавих програм, які сприятимуть розвитку громадського суспільства та демократії в нашій країні.

Наразі я працюю саме у неурядовому секторі, власне у Національному демократичному інституті в Україні, де я маю можливість співпрацювати з політичними партіями, просуваючи кращі міжнародні практики та ідеї інклюзивності. Насамкінець скажу, що американські студії дають змогу реалізувати себе у багатьох напрямках, потрібно лише зрозуміти, що саме з усього широкого вибору вас цікавить найбільше та продовжувати розвиватися в обраній сфері.»

          Олександра Євдокимова (випускниця 2020 року, магістрантка Тартуського університету (Естонія):

«Цей напрямок спеціалізації я обрала через свій інтерес до турбулентних та таких унікальних політичних систем, які існують у США та Канаді. Це була чудова можливість заглибитися, зрозуміти різні аспекти та вивчити регіон з геть різних кутів. Для загального розуміння ми отримали доволі детальний екскурс в історію, розібрали політичний устрій від Конституції до виборів та спробували узагальнити особливості культури та соціуму, наскільки це можливо. Згодом, на цій основі, ми мали курси зі вже більш вузьким фокусом – на розвідці, публічній дипломатії, переговорному процесі тощо. І така логічна послідовність курсів дозволила отримати надійний фундамент для розвитку глибших знань та компетенцій.

Навчаючись на цій спеціалізації, студенти розвивають навик фокусування на певній сфері дослідження. Це ідеально підходить для тих, хто планує пов’язати свій подальший академічний шлях з регіональними студіями чи хотів би працювати над розширенням і поглибленням відносин з певною країною чи регіоном. Коли ти студент американознавства, неможливо щоденно не перевіряти новини на The New York Times чи Washington Post, не дивитися дебати чи не слідкувати за ходом протестів. Цим мені і подобався цей напрям – ти поступово набуваєш експертизи в конкретній та дуже чіткій сфері. До того ж, ми завжди працювали з найсвіжішими джерелами, підручниками та відеоматеріалами, що давало почуття дотичності до реального сучасного політичного світу, тенденцій та останніх подій.»

          Олеся Гусак (випускниця 2020 року, магістрантка Віденського університету (Австрія):

«Коли я вперше почула про «Американські студії», мені здалось, що це щось зовсім не про мене, оскільки американський напрямок ніколи не був моїм фокусом. Водночас я відразу зрозуміла, що саме цей напрямок є найцікавішим серед усіх представлених. Маючи зовсім інше академічне спрямування, я була впевнена, що мені ніколи не стати справжньою «американісткою». За два роки навчання на спеціалізації, я зрозуміла, що все ж зробила правильний вибір з декількох причин: по-перше, США є найпотужнішим полюсом впливу на світову політику, були, є і ще певний час залишатиметься. Отже, «знаєш американську політику – знаєш світову!». По-друге, напевне жоден інший напрямок не може похвалитись такою насиченою літературною базою з особливим акцентом на англомовній літературі. Робота з такими джерелами стала хорошим кроком вперед у моєму академічному сходженні. І по-третє, треба відмітити цілісність програми (це стосується і предметів кожного семестру, і їх змістового наповнення). Починаючи від Історії США та Канади і аж до американської публічної дипломатії – кожна дисципліна доповнювала іншу. Варто згадати, що ми були першою групою міжнародників, якій поталанило вивчати новий курс «Публічна дипломатія США» (доц. М. Комарницький).

Наразі я продовжую своє навчання за магістерською програмою у Віденському університеті. І можу запевнити, що американські студії стали мені тут неабияк у нагоді. Ключові події у світовій політиці, які ми маємо наразі можливість спостерігати і як експерти з міжнародних відносин аналізувати, це і криза в Афганістані, і нафтовий чинник і т.д. напряму пов’язані з американською політикою. І поки європейські студенти намагаються скласти докупи клаптикові знання про США з різних предметів і дисциплін, я можу похвалитись повноцінними знаннями цього питання. Тепер я можу упевнено сказати – «Я – справжня подвійна американістка – Львівського та Віденського університету!».