Зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо

14.04.2023 | 17:15

13 квітня 2023 року на факультеті міжнародних відносин відбулась зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо. Захід організовувала ГО «Центр «Молода дипломатія».

Пан посол розповів про свій кар’єрний шлях, зокрема про роботу в Міністерстві закордонних справ Австрії, на різноманітних посадах в ООН та ЄС, у посольствах Австрії в багатьох країнах, як-от Румунії, Грузії та Австрії. Також пан Бенкьо значну увагу привернув до питань зовнішньої політики Австрії в цілому: учасники зустрічі мали змогу почути особливості шляху цієї країни до Європейського Союзу, порівняти його з відповідним українським; були обговорені сучасні проблеми, пов’язані з членстом країни у ЄС, геополітичні орієнтири Австрії, а також глобальні питання, зокрема, щодо подальших перспектив європейської інтеграції, особливостей роботи інституцій ЄС тощо.

Дискусія також торкнулось безпосередньо австрійсько-українських відносин та відносин Україна – ЄС. Дипломат провів ретроспективу ставлення до України на міжнародній арені до повномасштабного вторгнення і після, розповів про особливості механізму допомоги Україні країнами-членами ЄС, а також про своє бачення внеску, який зараз робить наша держава для зміцнення та оновлення європейської спільноти. Були підняті питання членства України в ЄС, зокрема, щодо зобов’язань, які має зробити наша держава, аби стати повноправним його членом, та щодо ресурсів, які Україна може надати Європейському союзу.

Наприкінці зустрічі учасники ставили свої запитання до пана посла, зокрема, щодо допомоги українським біженцям в Австрії, перспективи можливих миротворчих місій в Україні, іноземних інвестицій в українську економіку тощо.