Вийшла в світ колективна праця викладачів факультету “Сучасна дипломатія. Термінологічний словник”

03.11.2021 | 15:44

Серед публікацій, виданих факультетом з нагоди 90-річчя Дипломатичних студій у Львівському університеті та 360-річчя Університету, вагоме місце посідає спільна праця викладачів факультету “Сучасна дипломатія. Термінологічний словник” за редакцією М. З. Мальського, Ю. М. Мороза, І. І. Іжніна, що вийшла у 2021 році у видавництві “Коло”. Переклад англійською мовою здійснено викладачами кафедри іноземних мов за редакцією І. С. Бика.

У пропонованому “Словнику”, крiм термінів традицiйної дипломатії, які продовжують працювати в сучасних умовах, знайшли свое мiсце чимало нових: громадська, публічна, культурна, кулінарна, спортивна, медіа-дипломатія та ін. Справжнім викликом для дипломатії стають високі технології, використання яких у сфері міжнародних комунікацій сприятиме демократії, широкому застосуванню штучного інтелекту та опануванню кіберпростору. Породжені технологічною революцією цифрова, електронна, Facebook-iTwitter-дипломатія та велика кількість “інших” дипломатій використовують iнформацiйно-комунікаційні технології для досягнення старих класичних зовнішньополітичних цілей – захист національних інтересів держави, забезпечення територіальної цілісності, формування позитивного iмiджу й забезпечення активної ролі у сучасній мiжнародній системі.

Стає зрозумілим, що дипломатію чекають швидкi i незворотнi змiни, але завжди буде затребуване мистецтво мирного вирiшення міждержавних, регіональних і глобальних конфлiктiв, мистецтво, у якому чіткість і визначеність дипломатичноï мови відіграватиме величезну роль в успішному вирішенні гострих кризових питань та чисельних “гарячих” конфліктів сучасного світу.

Пропонований “Словник” може бути корисним як для дипломатів, так і для тих, хто працює у сфері міжнародних контактів, для студентів вищих навчальних закладів, а також широкому загалу, всім, хто цікавиться дипломатією i мiжнародними вiдносинами.