Вшанування пам’яті Герша Лаутерпахта

14.10.2017 | 12:13

Факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка провів заходи, присвячені вшануванню пам’яті Герша Лаутерпахта – видатного юриста-міжнародника, професора Кембриджського університету, судді Міжнародного Суду ООН, фундатора сучасного міжнародного права прав людини, студента Львівського університету (1915-1918 рр.).

З нагоди 120-річчя від Дня народження видатного правника 6 жовтня 2017 року відбулося урочисте відкриття пам’ятної таблиці на батьківщині Лаутерпахта у Жовкві. Таблицю встановили на будівлі районного суду.

«Львівський університет реалізовує великий проект повернення в науково-історичну пам’ять відомих імен світових вчених, які свого часу вчились у Львові. Однією із таких видатних постатей є Герш Лаутерпахт, автор концепції значення особи в міжнародному праві, прокурор Нюрнберзького процесу, його іменем названо науково-дослідний центр в Кембриджському університеті. Молоді вчені нашого Університету досліджували його теоретичну спадщину й у такий спосіб виникла ідея увічнити пам`ять цього непересічного правника», – зазначив під час відкриття таблиці декан факультету міжнародних відносин Маркіян Мальський.

За підтримки місцевої влади та дирекції державного історико-архітектурного заповідника у Жовкві відбулась міжнародна конференція «Правові концепції Герша Лаутерпахта у теорії та практиці міжнародного права».

Учасники наголосили, що ім’я Лаутерпахта часто несправедливо забувають й окреслили у своїх виступах його внесок у розвиток різних галузей міжнародного права. Зокрема, про це йшлося у доповідях професора Адама Редзіка («Становлення та творчий шлях Г. Лаутерпахта, як юриста-міжнародника»), професора Ольги Буткевич («Внесок Г. Лаутерпахта у розробку теорії міжнародного права»), професора Петра Рабіновича («Концепції захисту прав людини у працях Г. Лаутерпахта»), доктора Мілени Інгелевич-Цітак («Внесок Г. Лаутерпахта у розвиток сучасної доктрини міжнародного визнання») і професора Миколи Пашковського («Концепція міжнародного злочину у працях Г. Лаутерпахта»).

Організатори конференції наголосили, що Львівський національний університет імені Івана Франка, зберігаючи традиції видатних мислителів і дослідників, які навчалися і працювали в Університеті, продовжує розвивати та примножувати їхню наукову спадщину.