Воркшоп “Третя місія університетів: виклики та європейські перспективи”

18.07.2023 | 15:05

В рамках реалізації проєкту ЄС Еразмус+ “Посилення співпраці між університетами і громадами (UNICOM)” 10-12 липня 2023 року в онлайн форматі відбувся воркшоп “Третя місія університетів: виклики та європейські перспективи”. Організаторами вокшопу була команда виконавців проєкту Львівського національного університету імені Івана Франка під керівництвом академічного координатора проєкту – доцентки кафедри європейського права факультету міжнародних відносин, завідувачки Центру досконалості імені Жана Моне Оксани Головко-Гавришевої, адміністративного координатора проєкту, доцентки кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин, старшого наукового співробітника Центру досконалості імені Жана Моне Оксани Краєвської та доцентки кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогіки Ольги Столярик разом з координаторами проєкту професором Гуідо Аморетті та професором Діаною Спулберг з Університету м. Генуя. До заходу долучилися представники європейських партнерських університетів, зокрема з Університету м. Генуя (Італія), Латвійського університету (Латвія), Бернського університету прикладних наук (Швейцарія), Клу́зького університе́ту імені Ба́беша-Бо́йя (Румунія), Ради з акредитації і підприємницької діяльності університетів (Німеччина) та українських ВНЗ: Інституту вищої освіти Національної академії наук України, Луцького національного технічного університету, Донецького державного університету внутрішніх справ, Сумського національного аграрного університету, Українського державного університету імені Драгоманова, Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Національного медичного університету імені Пирогова, Харківського університету внутрішніх справ, Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця та Державного вищого навчального закладу «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

З вітальним словом до учасників воркшопу звернулася Керівниця Національного Еразмус+ Офісу в Україні Світлана Шитікова і розповіла про вплив міжнародного співробітництва та залучення до третьої місії університетів. Фабріціо Бененте – проректор Університету м. Генуя ознайомив з аспектами реалізації третьої місії університетів і, зокрема, розповів про соціальну, культурну та екологічну місію Університету м. Генуя. Михайло Винницький (заступник Міністра освіти України) акцентував на ролі третьоі місії університетів у часи турбулентності. Наталія Стукало – заступниця голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти детально розповіла про важливість забезпечення якості вищої освіти у воєнний і післявоєнний час. Тетяна Семигіна з Національного агентства кваліфікації виступила з доповіддю про синхронізацію між університетами, професіями та професійними кваліфікаціями. Юлія Кокоячук, керівниця патронатної служби Міністерства соціальної політики України окреслила напрями співпраці і залучення університетів до вирішення соціальних проблем громад у повоєнний час.

Представники українських ВНЗ поділилася досвідом реалізації третьої місії університету, зокрема Олена Оржель з Інституту вищої освіти Національної академії освіти України розповіла про переосмислення ролі українських університетів і їх стійкість у післявоєнній Україні, Надія Ковальчук – проректор Луцького національного технічного університету окреслила освітній фронт університету, Маріанна Гладиш з Львівського національного університету ознайомила з освітнього, науковою та гуманітарною діяльністю університету від початку повномасштабного вторгнення російської федерації, Ірина Сновидович – керівниця відділу кар’єрного розвитку та співпраці з бізнесом ЛНУ імені Івана Франка поділилася досвідом формування підприємницьких компетентностей у молоді в Університеті.          

Учасники воркшопу обговорили стратегічне планування зеленого оздоровлення сільських громад, взаємозв’язок між університетами та підприємництвом крізь об’єктив практики третьої місії, та вплив університетів на соціально-економічний розвиток громад.

Третій день воркшопу був присвячений питанням стратегічного планування науково-дослідної діяльності в рамках проєкту UNICOM, планування оцінки якості проєкту з особливою увагою до третьої місії ВНЗ та підведенню підсумків рекомендацій за результатами воркшопу. У заході взяли участь понад представники ВНЗ з усіх регіонів України, що засвідчує актуальність тематики як для університетів, так і для громад.