Відбулася VIІ Міжнародна наукова конференція «ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ У МІЖНАРОДНІЙ ТОРГІВЛІ»

20.06.2024 | 19:12

18-19 червня 2024 року факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка приймав уже традиційну VIІ Міжнародну наукову конференцію на тему «Екологого-економічні проблеми у міжнародній торгівлі». Захід був організований кафедрою міжнародних економічних відносин у співпраці з Великотирновським університетом імені Св. Кирила і Св. Мефодія (Болгарія), Академією прикладних наук національної економіки в м. Кутно (Польща) та Всеукраїнською асоціацією економістів-міжнародників.

Конференція у змішаному форматі зібрала учасників з дев’яти країн світу, включаючи, серед інших, Австралію, Німеччину та Францію. Вона стала важливим майданчиком для обговорення актуальних проблем та перспектив екологізації міжнародної торгівлі.

Основні тематичні напрямки конференції охоплювали:

  1. Екологічні проблеми у міжнародній торгівлі під час повномасштабної російсько-української війни.
  2. Екологізація міжнародної торгівлі в умовах «Європейської зеленої угоди».
  3. Наукова школа з дослідження порівняльних еколого-економічних переваг у міжнародній торгівлі (присвячена 30-річчю кафедри міжнародних економічних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка).
  4. Круглий стіл: Наука міжнародних економічних відносин в Україні та світі.

Учасники конференції активно обмінювалися думками та ідеями щодо екологічних викликів, з якими стикається міжнародна торгівля в умовах військової агресії Росії проти України. Вони також обговорили важливість екологізації торгівлі відповідно до вимог «Європейської зеленої угоди», яка ставить за мету досягнення кліматичної нейтральності Європейського Союзу до 2050 року.

Однією з ключових подій конференції став обмін думками щодо проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», запропонованого Міністерством освіти і науки України (вих. № 1/2954-24 11 від 20 лютого 2024 р.). Обговорення цього питання було настільки інтенсивним та конструктивним, що за його результатами було підготовлено лист-звернення учасників конференції до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Міністерства освіти і науки України з пропозицією збереження галузі знань 29 – міжнародні відносини і спеціальності 292 – міжнародні економічні відносини.

Під час круглого столу учасники обговорили сучасний стан науки міжнародних економічних відносин як в Україні, так і у світі. Особливу увагу було приділено важливості підготовки висококваліфікованих фахівців у цій галузі та необхідності збереження спеціальності «міжнародні економічні відносини» в контексті сучасних викликів і тенденцій розвитку світової економіки.

Завершуючи конференцію, учасники висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю у галузі міжнародних економічних відносин та екологічної економіки, а також на те, що результати їхніх досліджень і рекомендації будуть враховані в процесі формування державної політики України.

Організатори конференції висловили вдячність усім учасникам за активну участь і цінний внесок у розвиток науки та міжнародної співпраці, а також партнерам з Болгарії та Польщі за підтримку і співпрацю.