Студентка факультету міжнародних відносин Львівського університету взяла участь в одній з найвідоміших літніх шкіл з американістики TFAS при Карловому університеті у Празі

04.08.2023 | 10:51

З 8 по 29 липня 2023 року студентка ОП «Міжнародні відносини» факультету міжнародних відносин Львівського університету Анна Біляк (спеціалізація «Американські студії») взяла участь в програмі TFAS (The Fund for American Studies) Prague. Цього року понад 60 культурних амбасадорів з 24 країн світу приїхали у Прагу для інтелектуального та культурного трьох тижневого обміну знаннями та досвідом. Програма складалась з трьох курсів, на кожен з яких було виділено один тиждень. З відомими професорами престижних американських університетів студенти вивчали такі міждисциплінарні предмети: «Політика. Філософія. Економіка», «Політична економіка», «Менеджмент конфліктів». Курси проходили у форматі активних дискусій, обговорень у групах, ігор з моделювання принципів роботи ринку та інших методиках навчання, які залучали студентів до як найжвавішого діалогу, обміну думками та ідеями. Однією з найважливіших подій, яка є частиною курсу з «Менеджменту конфліктів» щорічно є симуляція, яка вже 9 років поспіль стосується російської війни в Україні. Цьогорічною тематикою симуляції, яка проводилась у Сенаті Чехії, було моделювання роботи Організації Чорноморського економічного співробітництва з продовження Чорноморської зернової ініціативи. Цей досвід ведення переговорів для багатьох став справжнім викликом і показав багато особливостей дипломатичної служби.

Особливістю TFAS Prague є те, що ця програма збирає учасників з усього світу, і в стінах найстарішого чеського університету разом навчаються студенти з американських військових коледжів, юристи з Індії та Пакистану, міжнародники та економісти з Вірменії, Туреччини, Грузії, Єгипту, Марокко, Афганістану та інших країн. Такий мікс національностей є не випадковим, адже метою програми є виховання лідерів, які працюватимусь над збереженням миру у світі та вирішенням конфліктів. TFAS є майданчиком для порозуміння між різними націями, для визнання злочинів, усвідомлення помилок, для сліз і вибачень, для свободи слова. Оскільки війна в Україні зачіпає життя кожного, багато уваги було звернено цій темі і українці мали змогу поділитись своїм досвідом, розвіяти міфи російської пропаганди, розповісти усім про те, що не транслюють їхні медіа. Організатори та професори зі свого боку надавали велику підтримку українцям, і так спільний перегляд фільму «Ціна правди», організований професором Каліфорнійського державного університету (США) Ібрагімом аль-Мараші, допоміг молоді з усього світу побачити сталінські злочини та відчути біль Голодомору в Україні.

Програма TFAS Prague насичена не тільки навчанням. Екскурсії Прагою, святкова вечеря та офіційні рецепції, культурні презентації та спільний похід в боулінг яскраво доповнювали академічні компоненти програми. Окрім лекцій з професорами, студенти мали різних гостей-практиків у своїх сферах. Однією з найбільш пам’ятних була зустріч з словацькою дипломаткою, директоркою Центру інформації та документації НАТО в Україні у 2017-2020 роках Барборою Маронковою, яка не тільки залучила студентів до дискусії про НАТО, а провела моделювання з прогнозування майбутніх викликів, щоб показати, на скільки різноплановою є робота Альянсу. Оскільки цьогоріч програма TFAS святкувала 30-річчя співпраці з Карловим університетом, ще одним поважним гостем був суддя Верховного суду штату Аризона – Клінт Болік. Таким чином, учасники мали змогу налагодити контакти не тільки з колегами та організаторами програми, а й високими посадовими особами, які радо ділились своїм досвідом та заохочували до співпраці.

Чи не найбільш пам’ятною подією звісно для усіх залишилась випускна церемонія, де відбувся перехід кожного учасника з маленької сім’ї TFAS’23 до великою родини TFAS Alumni. Для цих натхненних та вмотивованих людей, які протягом 3 тижнів досліджували Прагу і чеську культуру, а разом з цим і різноманіття культур, що з’їхались на програму, TFAS не завершився, а став початком нового етапу в житті і змаганням, хто швидше з ким зустрінеться знову в якомусь з куточків цього світу.

Довідка. З 1967 року Фонд американських студій (TFAS) є лідером у навчанні молоді з усього світу фундаментальним принципам демократії та системи вільного ринку. TFAS став стартовим майданчиком для більш ніж 42 000 студентів, які взяли участь у програмах Фонду у США та по всьому світі. Випускники цих програм є лідерами в уряді, бізнесі, засобах масової інформації та некомерційному секторі.

1993 року TFAS запустив свою першу міжнародну програму TFAS у Празі, Чехія. За допомогою академічних курсів, гостьових лекцій і вправ з управління конфліктами студенти TFAS Prague розв’язують деякі з найскладніших політичних та економічних проблем, з якими стикається сучасний світ. В рамках літньої школи студенти TFAS беруть участь у моделюванні управління конфліктами в чеському парламенті в Празі. Конкурсна програма щоліта збирає близько 100 видатних студентів із Північної Америки, Європи, Близького Сходу, Північної Африки та Центральної Азії. Широкий спектр національностей, релігій та національностей, які беруть участь в програмі, дає учасникам можливість поділитися досвідом, який може принести користь їхньому освітньому та професійному розвитку.