Студентка-американістка Львівського університету серед переможців освітньої програми SUSI Уряду США

07.08.2023 | 09:13

У липні 2023 року студентка факультету міжнародних відносин (ОП «Міжнародні відносини») Львівського університету Анна-Марія Мандзій (спеціалізація – “Американські студії“) стала переможцем американської урядової освітньої програми SUSI (Studies of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe) від України та взяла участь в академічній поїздці до США (Університет штату Мічиган). Варто наголосити, що Анна-Марія стала четвертою студенткою Франкового вишу впродовж останніх трьох років, яка здобула перемогу в конкурсі. Впродовж 2021 та 2022 років слухачі спеціалізації «Американські студії» (Катерина Анісова, Олександра Шапкіна, Єлизавета Шевченко) були також серед учасників престижної американської урядової освітньої програми. Участь наших студентів в подібних освітніх програмах відіграють важливу роль у розвитку міжнародного співробітництва з іноземними партнерами, збагачують академічний досвід студентів та сприяють розвитку університетського співтовариства в контексті глобалізації. Після повернення в Україну Анна-Марія радо поділилася враженнями про поїздку до США та участь в програмі:

Протягом червня-липня 2023 року я мала шанс взяти участь у програмі Study of the U.S. Institute for Student Leaders from Europe 2023, що стало унікальною можливістю для мене здобути досвід навчання в США, дізнатися більше про американський спосіб життя, порівняти його з європейським, зробити для себе важливі висновки про американське суспільство та головні відмінності між Україною та США. Темою моєї програми було Civic Engagement, тобто громадське залучення.

Якщо говорити детальніше про програму, то вона триває 5 тижнів та ділиться загалом на 3 частини: відкриття програми у Вашингтоні, академічна частина протягом 4 тижнів у одному із університетів-партнерів програми. У моєму випадку це був Університет штату Мічиган (Michigan State University), який розташований місті Ленсінг у штаті Мічиган. Завершилося все навчальною поїздкою в Атланту у штаті Джорджія. Щодо академічної частини програми, то вона складалася з лекцій та вокшопів, пов’язаних з розвитком лідерських навичок, вивченням американської історії та інституцій, впливу етнічності та раси на формування американського суспільства та подібного. Проте навчання в аудиторії є лише невеликою частиною програми, оскільки, окрім цього, вона включає також багато навчальних візитів в урядові інституції, громадські організації, місцеві ініціативи, волонтерство в місцевих організаціях, поїздку в Детройт в штаті Мічиган та багато іншого.

Також в рамках програми головним завданням було створення Community Action Plan, тобто фінального проєкту, завдяки реалізації якого вдалося б підняти певну проблему, яка існує в суспільстві країни походження, та завдяки певним діям зробити вплив на вирішення цієї проблеми. У своєму фінальному проєкті я вирішила адресувати проблему ЛГБТІК+ спільноти та їхнього правового статусу в Україні.

Перш за все, варто зазначити, що академічна частина програми та численні навчальні візити допомогли мені усвідомити, що розуміння поняття «civic engagement» в Україні та США є абсолютно різним, як і те, як побудовані українське та американське суспільства та те, як люди сприймають громадський активізм.

У програмі брали участь 20 учасників з 17-ти країн Європи і, попри досвід участі у міжнародних програмах, я зіткнулася з певними проблемами та перешкодами у комунікації з іншими учасниками програми, зокрема через тему російської війни проти України. Це допомогло мені зрозуміти, що нам потрібно і надалі працювати над іміджем України у світі та поширенням правдивої інформації про війну, адже сприйняття війни та її майбутнього розв’язання, а також Росії як країни-агресора є зовсім іншим у представників багатьох європейських країн.

Можу зазначити, що участь у цій програмі – це хороша можливість відчути на собі переваги та недоліки життя в США та порівняти його з життям у Європі, адже відмінностей дійсно багато. Також варто пам’ятати, що головна мета таких програм, фінансованих урядом США, – це культурна дипломатія, але попри це, нам вдалося побачити не лише найкращі аспекти цієї держави, а й поспілкувалися з людьми, які критично ставляться до американської влади та держави як такої загалом, а також почути різні думки та погляди на місце США у світі та майбутнє цієї держави. До того ж, цікавим аспектом був американський підхід до вивчення історії, зокрема визнання помилок щодо расової та етнічної політики американської влади минулих століть. Такий досвід був дуже цінним, особливо для того, щоб зрозуміти американське суспільство зсередини та проблеми, з якими воно стикається.

Аби підсумувати, варто зазначити, що участь у SUSI 2023 стала дуже цінним досвідом для мене, допомогла мені розширити свій світогляд та покращити розуміння США як держави зсередини, так як і настрої, які панують в американському суспільстві. Важливим є те, що мені вдалося почути як позитивні, так і негативні думки, що, без сумніву, допомогло сформувати більш повну картину того, що відбувається в цій державі та на яких принципах вона була побудована. Щодо тематики програми, Civic Engagement або громадського залучення, то я впевнена, знання та досвід, які я здобула в США, допоможуть мені в моїй діяльності в Україні.

Окрім того, я усвідомила, що українці повинні продовжувати активно поширювати інформацію про війну та відстоювати інтереси нашої держави, а також бути готовими до того, що чим довше триває російська війна проти України, тим важче буде підтримувати ставлення закордонної публіки позитивним, а бачення майбутнього – повністю проукраїнським.

Останнім, та не менш важливим, є те, що учасники цієї програми є представниками абсолютно різних культур, політичних та економічних бекграундів, тому це хороша можливість налагодити навички міжкультурної комунікації, знаходження компромісів, а також вчитися бути хорошим амбасадором чи амбасадоркою своєї країни.”

Довідка. Літні інститути для студентів-лідерів з Європи (SUSI) – це п’ятитижнева академічна програма для іноземних студентів бакалаврату віком від 18 до 25 років, має на меті розвиток лідерських навичок та поглиблення розуміння культури США. Програма передбачає відвідування інтерактивних занять, дискусій, лекцій, семінарів протягом чотирьох тижнів та однотижневу навчальну поїздку до іншого регіону США. Учасники зможуть поспілкуватися з місцевими студентами та дізнатися про життя на кампусі. У кожному проекті беруть участь від 20 до 25 фіналістів з різних країн Європи. Всі витрати для учасників програми SUSI оплачує Державний департамент США.