Представники Львівського університету взяли участь у міжнародній конференції “Labs and Co-creation Conference” в Університеті в Аґдері (Норвегія) в рамках проєкту NAWA

31.10.2023 | 11:27

Керівниця Сектору супроводу проєктів Відділу міжнародних зв’язків Львівського університету, асистентка кафедри міжкультурної комунікації та перекладу факультету іноземних мов Оксана Мольдерф та студентка І курсу магістратури (ОП “Балто-Чорноморські регіональні студії”) факультету міжнародних відносин Зоряна Цюпак були учасниками триденної конференції “Labs and Co-creation Conference” на базі Університету в Аґдері, що у місті Крістіансанд, Норвегія. Участь стала можливою завдяки проєкту “Підтримка співпраці між Університетом Ополе та українськими університетами в рамках Альянсу FORTHEM“, фінансову підтримку якому надало Польське національне агентство з питань академічних обмінів (NAWA).

Впродовж 24-26 жовтня студенти, викладачі та співробітники університетів з усіх кінців Європи відкрили для себе світ інноваційних проєктів у співпраці з усіма зацікавленими сторонами (т. зв. “innovation and co-creation projects“). Програму конференції поділили між різними учасниками, і для студентів підготували окремий тренінг зі створення інноваційного проекту. Учасники заходу ознайомилися з усіма стадіями створення проєкту, а згодом мали можливість самим попрацювати над виконанням перших етапів проєкту. Так зокрема Зоряна Цюпак у групі разом зі студентками з Німеччини та Фінляндії пробували вирішити проблему ”catcalling” – так званих небажаних коментарів з боку інших, що змушують почуватися некомфортно. Щоб визначити, що саме думають люди про цю проблему, студентки провели опитування серед норвежців в Університеті в Аґдері, а потім на основі отриманих відповідей визначили головну мету й придумали їй вирішення – фестиваль з метою ознайомлення молоді з проблемою ”catcalling”.

Весь процес був дуже інтерактивним та прикладним, а отриманий досвід можна використати для створення схожих проєктів у себе вдома. Великою перевагою був обмін досвідом між учасниками з різних країн, культур та сфер зайнятості. Крім навчальної частини учасники звісно ж отримали перевагу від неформального міжкультурного спілкування і могли зрозуміти, наскільки продуктивною і корисною є співпраця між установами різних держав Європи в аспектах, які є важливими для усіх сторін, а то й для всього людства.

Місце проведення теж було особливо зразковим, адже цілий регіон Аґдеру, до якого входить муніципалітет з містом Крістіансанд, успішно розвиває проєкти сталого розвитку і намагається залучати всі зацікавлені сторони до процесу покращення життя в регіоні, про що детально розповіли представники органів місцевого самоврядування. На завершення учасники конференції отримали сертифікати участі від ректора Університету в Аґдері, насолодилися компанією однодумців та проблисками гарної погоди в дощовій осінній Норвегії.