Особливості академічної мобільності студентів Львівського університету в часи війни – Софія Романишин, Університет Ювяскюля (Фінляндія)

12.08.2024 | 10:17

Софія Романишин – Факультет міжнародних відносин, ОП “Міжнародні відносини”, Університет Ювяскюля (Швеція)

Вічна мерзлота — мої перші думки про Фінляндію. Коли ми прибули до Ювяскюля, було -36, і ми відчули всю атмосферу справжньої північної зими. Досвід екстремальний, але тим не менш чудовий, бо напевне ніде більше ти не відчуєш, як твої вії замерзають та шкіра пече від сильного морозу.

Ювяскюля — це студентське містечко з мальовничою природою та щирими людьми. Неймовірним було те, що світловий день тривав всього декілька годин. Сонце сходило близько 11:00-12:00, а вже о 14:30-15:00 починалися сутінки та наставала довга й темна ніч.Перший час виходити з дому було фізично важко, адже ми відчували, що не були готові до таких кліматичних умов. Але згодом, зрозумівши, що Фінляндія – це країна довгої й холодної зими, тож ми вирішили  втрачати час. Поступово ми почали вивчати місто, відвідувати студентські заклади, місцеві кафетерії, клуби та насолоджуватися життям попри всі погодні труднощі.

Яскравим спогадом була наша спільна з Софією Чорній (студенткою 3-го курсу історичного факультету Львівського університету) та університетською спільнотою Ювяскюля в Лапландію. Це була справжня подорож в північну казку, де ми під північним сяйвом з українськими студентами співали «Червону руту», відвідали маленьке містечко Санта Клауса та зробили файне фото на пам’ять з Сантою, плавали в норвезьких фйордах після справжньої фінської сауни на дровах та були в Тромсе – маленькому містечку на березі Норвезького моря з виходом до океану. Це була наша дитяча мрія – сніг, море чи океан та гори. Краєвид був неймовірний.

Так як наша мобільність тут припала на час війни в Україні, ми разом з студентами Києво-Могилянської академії об’єднались та проводили декілька заходів, де розповідали про війну в Україні  та розказували про наші традиції, проводили майстер-клас по плетінню ляльки-мотанки та робили спільний перегляд оскароносного фільму «20 днів у Маріуполі». Ми старались доносити до наших нових іноземних друзів те, що зараз відбувається у нашій країні. Було неймовірно приємно та цінно отримувати багато підтримки та розуміння.

Фінська система освіти приємно нас здивувала. Тут ви можете обрати в  якому форматі ви хочете вивчати предмет – самостійно. В лекційному форматі або з кінцевим екзаменом. Викладачі та студенти працюють в гармонії між збереженням часу для навчання та особистого життя. В університеті існує атмосфера взаємоповаги та рівного партнерства між студентами, викладачами та персоналом, що сприяє ефективному навчанню. Нам було дивним те, що ми могли  формувати собі свій розклад навчання самостійно, обирати на котру годину та в який день ми  можемо  відвідувати  пари. З цікавого, я обрала вивчати іспанську мову, але мене закинули в групу де  мова викладається фінською, а сам викладач іспанець і він з розумінням піднісся та почав проводити пари на трьох  мовах, англійською та фінською, ну і звісно іспанською це неймовірний досвід.

Дуже великий плюс, це well being, він тут проявляється по всякому: від сауни посеред університету до кімнати де ви можете погратись з цуциками аби почуватись краще. Викладачі лояльні, та поможуть вам у будь якій проблемі, напишуть вам довгий фідбек на ваше коротеньке есе та завжди будуть заохочувати до більшого. Найкращий кампус для нас- це бібліотека (Jyväskylä University Library Lähde). Вона обладнана  кімнатками для сну, де ви можете перепочити після важкої пари чи просто поспати на ланч брейку. Є доступ до компʼютерів у бібліотеці де ви можете залишитись після пар та виконувати домашнє завдання, читати чи просто гарно провести час з друзями та їдальня, де ви маєте можливість пообідати.

Навчальна мобільність в рамках будь-якої програми обміну – це безцінний і дуже корисний досвід. Він допоміг мені побачити нові місця, знайти нових друзів (до яких тепер можна їздити у гості), отримати нові знання. Зі свого досвіду, можу порадити тільки одне: не бійтеся труднощів, вірте в себе – подавайтеся! :)

 

null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null
null