Особливості академічної мобільності студентів ЛНУ в часи війни – Анна Рибалко, Вестмінстерський університет (Великобританія)

02.07.2023 | 11:49

Анна Рибалко – Факультет міжнародних відносин, Вестмінстерський університет (Великобританія)

Мені пощастило отримати безцінний досвід студента по обміну в результаті відбору конкурсу програми Еразмус+ ЛНУ імені Івана Франка з Вестмінстерським університетом (м. Лондон), який був останнім конкурсом мобільності з британськими університетами у зв’язку з Брексітом. Ця можливість дозволила мені насолодитися красою багатонаціональної та вражаюче різної Великобританії, зустріти неймовірних людей з усього світу та відчути на собі специфіку освіти в закордонному університеті. Однак, що є найголовнішим, мій досвід перебування на програмі обміну дійсно став безцінним завдяки тому, що він надав новий поштовх для мого особистісного розвитку та змін.

Багатоманітна Великобританія

Лондон – це те місто, де можна знайти безліч просторих парків для прогулянки чи пікніку, закладів з різноманітною кухнею (наприклад, індійською, яка найпопулярніша серед британців), театрів, музеїв – деяких безкоштовних до вечора (приблизно 17:00-18:00), деяких ні – із цікавими експонатами (однак, тут є і негативна сторона пов’язана з колоніальним минулим країни і досі виставленими ”вкраденими культурними цінностями”, наприклад, у найбільш відомому Британському музеї) та багато іншого. Але, щоб познайомитися ближче із справжньою Великобританією, потрібно побувати не лише в Лондоні, а також і в інших містах Англії, Шотландії, Ірландії та Уельсу, таких як Бат чи Единбург, які не лише залишать приємні спогади від гарної архітектури або природи після їх відвідування разом із компанією, але і відкриють одну із сторінок історії країни. Такі поїздки стали невід’ємною частиною мого Еразмус+.

Великобританія – це не просто багатонаціональна країна, а відкрита до інших культур та традицій держава, де поважаються та підтримуються цінності різних народів. Це можна простежити, наприклад, під час Рамадану, коли гуляючи по вулиці, бачиш скрізь відповідні прикраси в центрі Лондона.

Навчання та страйки

Ще до початку програми Вестмінстерський університет забезпечував всіма необхідними корисними ресурсами, а з перших днів приїзду було організовано багато зустрічей та подій, які не лише надали всю потрібну інформацію, а й створили привітну атмосферу та були зручними для соціалізації, а саме знайомств з іншими студентами по обміну. Загалом університет надає комфортні умови для навчання. Наявність Quiet study space, декількох бібліотек та платформи із літературою необхідною для підготовки до семінарів, завантаженими презентаціями із лекційної частини занять та іноді записів лекцій – все це сприяє ефективному засвоєнню матеріалу. Проте, цей семестр навчання відбувався паралельно із найбільшими за останні десятиліття страйками по всій країні, до яких доєдналися викладачі з вимогою підвищення зарплати. Це не так сильно вплинуло на якість мого навчання порівняно з тими студентами, які обрали інші дисципліни та яким не було надано відповідного матеріалу в будь-якій формі. Я мала можливість користуватися необхідними ресурсами завдяки тому, що мої викладачі продовжували завантажувати їх на платформу університету.

Підтримка України

Про масштаби підтримки України Великобританією знає, мабуть, кожна людина. Я стала однією з організаторок події присвяченої українській історії, культурі та традиціям, на яку були запрошені студенти та працівники Вестмінстерського університету. Наші гості були щиро зацікавлені послухати та розпитати все про Україну, а ми були раді мати можливість познайомити їх ближче з нею. Великобританія продовжує стояти поруч із Україною, як і на державному рівні, так і на рівні звичайних громадян, які також хочуть все більше дізнаватися про красу нашої держави.

Нові знайомства

Окрім того, мій досвід еразмусівця був сповнений знайомствами із цікавими людьми, з якими ви створюєте безліч приємних спогадів та насичуєте ними свій день. Наприклад, це були спільні походи в кіно під час двогодинних вікон між парами із новоствореною компанією. Також моє перебування в Лондоні припало на коронацію Чарльза ІІІ та його дружини Камілли як короля та королеви-консорту Великобританії, трансляцію чого можна було разом з друзями подивитися на призначених для цього територіях у Лондоні.

Перед початком програми я склала список місць та бажань, який хотіла втілити в життя під час свого перебування на Еразмусі у Великобританії. Окрім того, що всі його пункти були виконані, додалося чимало нових, а об’єднало все це незабутні емоції. Еразмус – це не лише про новий академічний досвід, а також і про новий життєвий!








● Всі відгуки