На факультеті міжнародних відносин відкрили меморіальну таблицю, присвячену пам’яті Богдана Яценка

22.03.2024 | 17:35

22 березня 2024 року на факультеті міжнародних відносин відбулося відкриття меморіальної таблиці, присвяченої пам’яті випускника факультету міжнародних відносин Львівського університету Богдана Яценка, який трагічно загинув 5 жовтня 2022 року, захищаючи Українську Державу від російських окупантів.

«На жаль, нічого не змінилося – два роки тому, десять років тому, сто і тисячу років тому прийшла орда й українець повинен був відкласти плуга, закрити ноутбук, взяти меча, взяти автомат, зупинити ворога і захистити Україну. Сьогодні ми відкриваємо цю меморіальну таблицю і тепер Богдан буде тут, з нами», – зазначив завідувач кафедри європейського права факультету міжнародних відносин, професор Михайло Микієвич на початку пам’ятного заходу.

Меморіальну таблицю, присвячену пам’яті Богдана Яценка, відкрили його батьки Наталія і Валерій. Капелан Університету, отець Мар’ян Мисяковський освятив меморіальну таблицю. «Пам’ятна дошка, яку ми сьогодні освячуємо – це своєрідний доказ кожному з нас, що наше життя не закінчується виключно фізичним життям. Недаремно ми кажемо, що Герої не вмирають – вони йдуть на небо. Ця таблиця – це пам’ятка для нас, що наші життя і наші вчинки мають бути такими, щоб ми зустрілися з цими Ангелами на небі – Ангелами, які віддали найбільше – своє життя, щоб ми могли бути тут», – зазначив отець Мар’ян Мисяковський.

До присутніх звернувся також проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, професор Володимир Качмар. «Ці хлопці – Богдан Яценко і Віктор Петров – мають нагадувати Вам, студентській молоді, яка творитиме майбутнє нашої держави, що Ви повинні до кінця виконувати свій обов’язок – старанно навчатися, працювати, вдосконалюватися і бути готовими до військової служби. Ми всі маємо бути готовими, бо ворог страшний і сильний. Ця війна забирає нашу найкращу молодь, наших найкращих студентів і випускників – надзвичайно розумних, інтелектуалів і великих патріотів України», – наголосив проректор і подякував батькам за виховання сина, який до останнього подиху захищав Українську Державу.

Декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський констатував, що Богдан Яценко був дуже активним студентом факультету міжнародних відносин, який самовіддано пізнавав світ. «Він був тією постаттю, яка сьогодні могла б стати окрасою української дипломатії. Богдан працював перекладачем і мав багато можливостей не йти на передню лінію фронту, але вибрав святий обов’язок – захищати свою державу. Він усім нам демонстрував, що не треба соромитися своєї української ідентичності, що треба у всіх своїх діях і вчинках бути українцем. Сьогодні Богдан є прикладом для усіх нас, як твердо треба стояти за те, щоб проклятий ворог був викинутий з нашої землі», – додав декан.

Щемливими спогадами з присутніми поділилася сестра Богдана: «Мій брат завжди був впертим та цілеспрямованим, завжди займався саморозвитком. Йому складно йшли гуманітарні предмети, легше давалися математичні, але він все одно обрав цей напрям. Богдан дуже пишався тим, що він навчається у Львівському університеті, сьогодні ж Університет пишається тим, що Богдан тут навчався. Колись він, цитуючи Джона Кеннеді, сказав «Не питай, що може зробити для тебе твоя країна, питай, що ти можеш зробити для своєї країни». Він відкривав для всієї нашої родини любов до України і був неймовірною людиною».

«Втрачати свою дитину дуже боляче. Я не вірила у можливість повномасштабного вторгнення, мовляв це неможливо у ХХІ столітті. 24 лютого Богдан зібрав речі та з братами й батьком пішов до ТЦК. Його відразу забрали. Син мені завжди казав, що перебуває у штабі, але з часом я дізналася, що він перевівся перекладачем у штурмовий підрозділ інтернаціонального батальйону, – поділилася мати Героя. – В день його загибелі мені всюди відчувався запах ладану. Це був якийсь знак. Я вірю, що душа вічна, але від цього легше мені не стає. Мій син був людиною слова. Можливо це звучить трохи патетично, але Богдан й справді був для усіх нас взірцем».

Пані Наталія звернулася й до студентів, які були присутні на заході: «Любіть і творіть на повну силу. Не відкладайте нічого на завтра, бо завтра може не настати. Насолоджуйтеся життям, живіть повноцінно. Богдан дуже любив Україну, він був готовий покласти за неї життя. Я  пишаюся своїм сином і всіма хлопцями й дівчатами, які свідомо пішли захищати нас з вами. Дякую факультету та усім вам, за те що прийшли вшанувати пам’ять мого сина».

Нагадаємо, Богдан Яценко був уродженцем Вінниччини. Герой закінчив факультет міжнародних відносин у 2018 році, здобувши освітньо-кваліфікаційний ступінь магістра за спеціальністю «міжнародні економічні відносини». У перші дні повномасштабної війни Богдан зголосився добровольцем, служив у розвідці. 5 жовтня 2022 року внаслідок ворожих дій від танкового обстрілу під Миколаєвом Богдан загинув. Героєві було лише 28 років.