“Дипломатичні студії на міжнарі” – Зустрічі студентів факультету із представниками дипломатичної служби України та Канади

21.05.2023 | 19:09

11 та 18 травня 2023 року у рамках «Дипломатичних студій на міжнарі», організованих Центром публічної дипломатії, відбулися зустрічі студентів факультету міжнародних відносин із представниками дипломатичної служби України та Канади. Події проведено в онлайн-форматі. Вони були заплановані як частина навчального курсу «Дипломатична і консульська служба». Таким чином, студенти-міжнародники отримали можливість дізнатися безпосередньо від практиків про особливості функціонування закордонних представництв держави і тонкощі дипломатичної майстерності.

11 травня факультетська спільнота послухала доповідь Генерального Консула України у Стамбулі, Представника України при ОЧЕС, пана Романа Недільського. Він розповів про основні напрямки своєї діяльності у Туреччині, зосередив увагу на сучасних умовах функціонування Генерального консульства України у Стамбулі та Представництва України при ОЧЕС, поділився своїми роздумами щодо чинника росії в українсько-турецьких відносинах та наголосив на важливості залучення громадськості до реалізації дипломатичної місії держави.

Розмову підхопила пані Людмила Недільська, кандидат політичних наук і досвідчена дипломатка. Вона представила увазі присутніх презентацію про протокольні особливості організації та проведення дипломатичних заходів, акцентувавши зокрема на тих подіях, що відбувалися у Генеральному консульстві або ж за його участі. Пані Людмила наголосила на важливості заходів культурної дипломатії України по всьому світу сьогодні і нагадала про роль кожного українця у формуванні та поширенні позитивного іміджу нашої держави за кордоном.
Щире та цікаве спілкування спонукало студентів до численних запитань, на які радо відповіли шановані гості.

У Всесвітній День Вишиванки, 18 травня, на факультет міжнародних відносин Франкового університету у віртуальному форматі завітав Й.В. пан Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади, бізнес-омбудсмен в Україні. Високоповажного гостя привітав декан факультету міжнародних відносин, Надзвичайний і Повноважний Посол, професор Маркіян Мальський.

У своїй доповіді пан Роман означив основні віхи своєї кар’єри у дипломатичній сфері. Розповів про дипломатичну місію від імені уряду Канади, яку він виконував у тодішньому срср, Федеративній Республіці Німеччина, Україні та Сербії. Особливо цінним для нас є досвід пана Амбасадора у часи його дипломатичної служби в Україні, коли пан Роман Ващук очолював Посольство Канади у Києві (2014 – 2019 рр.).

Пан Роман поділився своїми враженнями від міжнародних трансформацій на зламі 90-х років ХХ століття, коли розпадалася велика імперія, і як канадський уряд усвідомлював становлення України як повноправного суб’єкта міжнародного права. Він також розповів про своє бачення подій в Україні 2014 року і якою була тоді реакція західних держав загалом. Він висловив переконання у тому, що Україна є на правильному шляху розвитку і після подолання агресора зможе відновити свої сили у співпраці із державами-партнерами. Пан Амбасадор з радістю відповів на усі запитання студентів, а також звернувся до них із побажанням успіху у навчанні та майбутній кар’єрі.

Організатором та модератором усіх онлайн-зустрічей із серії «Дипломатичні студії на міжнарі» була доцент кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій, директорка Центру публічної дипломатії факультету міжнародних відносин, пані Наталія Шаленна.

Вдячні усім вельмишановним доповідачам за важливі акценти та рекомендації, а також за мотивацію до нових звершень!