Зустріч координаторів проектів Жана Моне у Львівському університеті

12.12.2021 | 13:23

10 грудня 2021 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч координаторів проектів Жана Моне у Львівському університеті із завідувачем кафедри політології Каунаського університету імені Вітовта Великого (м. Каунас, Литва), професором кафедри Жана Моне Міндаугасом Юркінасом, який є координатором проекту Кафедра Жана Моне зі спеціалізацією в дослідженнях Європейського Союзу “ЄС – внутрішня європеїзація та малі держави” (2020-2022).

Декан факультету міжнародних відносин, Надзвичайний та Повноважний посол, професор Маркіян Мальський привітав учасників зустрічі та розповів про участь факультету в проектах Еразмус+, загалом, та за напрямом Жана Моне, зокрема. Львівський національний університет імені Івана Франка та Каунаський університет імені Вітовта Великого є учасниками проекту Еразмус+ КА2 “Переосмислення регіональних досліджень: Балтійсько-Чорноморський зв’язок” (координатор проекту – професор Маркіян Мальський, адміністративна координаторка – доцентка кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин, керівниця Центру країн Північної Європи у Львівському університеті Маріанна Гладиш, ). Метою проекту є модернізація регіональних досліджень в Україні шляхом впровадження на факультеті міжнародних відносин англомовної магістерської програми з Балтійсько-Чорноморських регіональних студій, яка успішно реалізується на факультеті (в 2021 році відбувся вже третій набір студентів).

Професор Міндаугас Юркінас поділився своїм досвідом участі в проектах та розповів про підготовку і реалізацію проекту кафедра Жана Моне “ЄС – внутрішня європеїзація та малі держави”. Проект має на меті удосконалити викладання з питань ЄС в рамках офіційного навчального плану; забезпечити поглиблене викладання питань ЄС для майбутніх фахівців у сферах, які користуються все більшим попитом на ринку праці, а також заохочувати та консультувати молодих вчителів та дослідників щодо тематики ЄС. У рамках проекту передбачено проведення конференцій, семінарів, вебінарів, орієнтованих на політиків на місцевому, регіональному та національному рівнях, а також на громадянське суспільство.

Керівниця Центру досконалості Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій”, доцентка кафедри європейського права факультету міжнародних відносин розповіла про минулі проекти Жана Моне на факультеті. Зокрема, модуль Жана Моне “Субнаціональний вимір ЄС” (553355-EPP-1-2014-1-UA-EPPJMO-MODUL), координатор – доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Роман Калитчак та модуль Жана Моне “Літні курси з європейського права та політики” (553310-EPP-1-2014-1-UA-EPPJMO-MODULE), координатор – Оксана Головко-Гавришева, які стартували першими ще у 2014 році.

З 2018 року розпочалася реалізація проекту “Центр Досконалості Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр європейських студій” (599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ), який триватиме до кінця серпня 2022 р. Основною метою проекту є створення Західноукраїнського дослідницького центру з європейських студій (ЗУДЦЄС) у Львівському університеті, який стане незалежною мультидисциплінарною освітньою і науковою платформою для академічного супроводу достосування українських суспільних, правових і підприємницьких практик до стандартів ЄС. Завданнями Центру є: сформувати регіональний хаб для досліджень і викладання ЄС; створити основу для навчання курсів з основ політики, базованої на доказах, відповідно до стандартів ЄС; стати експертним центром з Європейського Союзу для місцевих і національних стейкхолдерів та здійснювати академічний супровід і аналіз політик на локальному, регіональному та місцевому рівнях; стати центром співпраці і діалогу для українських і міжнародних партнерів з питань європейських студій; стати центром поширення інформації про актуальні питання співпраці між Україною та ЄС.

Упродовж 2016-2019 рр. доцент кафедри економічної теорії факультету управління фінансами та бізнесу Василь Зеленко координував модуль Жана Моне “Економіка в європейській інтеграції: внутрішні виклики та зовнішні виміри” (75241-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-MODULE, ). Метою цього проекту була модернізація навчальних програм факультету шляхом запровадження навчальних курсів на тематику ЄС та активізація студентської роботи з вивчення та дослідження європейської інтеграції.

Доцентка кафедри міжнародних відносин та дипломатичної служби факультеті міжнародних відносин Наталія Шаленна презентувала проект Мережа Жана Моне «Єднаючи Європу на периферії» (06.09.2019 – 05.09.2022, 612019-EPP-1-2019-1-TR-EPPJMO-NETWORK). Цей проект реалізовується за загальною координацією Близькосхідного технічного університету (Анкара, Туреччина. Основною метою проекту є дослідження сприйняття європейської інтеграції серед молоді та політичних еліт України, Румунії, Косово, Туреччини та Грузії.

Доцентка кафедри фінансового менеджменту факультету управління фінансами та бізнесу Ольга Сич розповіла про реалізацію проекту Модуль Жана Моне: «Відродження міста – досвід ЄС для України» (30.10.2020 – 29.10.2023, 620957-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE). Основною метою цього проекту є вивчення європейського досвіду в галузі ревіталізації та сталого розвитку міст та дослідження найкращих практик розвитку відродження міст.

У 2021 році Центр досконалості імені Жана Монне виграв Модуль Жана Монне “Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України” (EUCPASU). Координатор – доцентка кафедри країнознавства і міжнародного туризму факультету міжнародних відносин Оксана Краєвська. Проект має на меті створити платформу для обговорення теоретичних та практичних проблем впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в Україні, зокрема щодо узгодження української політики з моделями та практиками врядування ЄС у різних сферах, таких як міграція, соціальні питання, освіта, регіональний розвиток та згуртованість тощо.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо міжпроектних зв’язків та спільних заходів у 2022, а також перспективи нових проектів в рамках нової програми Еразмус+ 2021-2027 років.








За матеріалами факультету міжнародних відносин