Викладач факультету міжнародних відносин – переможець проєкту напряму Жана Моне програми Еразмус+

19.08.2020 | 21:18

Проєкт Романа Калитчака “Rebuilding the Potential of EU Studies in the Conflict-affected Areas of Ukraine: Addressing Challenges and Creating Solutions”, доцента кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин, став цьогоріч одним з переможців напряму Жана Моне програми Еразмус+. Ця надзвичайно важлива ініціатива покликана сприяти відновленню та посиленню розвитку Європейських Студій в університетах Донецької і Луганської областей та реалізовуватиметься Українською асоціацією викладачів і дослідників європейської інтеграції за участі науковців факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка.

Запорукою успіху проєкту став розбудований факультетом міжнародних відносин потенціал у сфері Європейських Студій, що перетворив Університет в один з провідних академічних осередків з євроінтеграційної тематики в Україні. З початків створення факультету його декан, Надзвичайний і Повноважний Посол, професор Маркіян Мальський визначив одним із пріоритетних завдань вивчення та дослідження різних аспектів функціонування Європейського Союзу. З цією метою на факультеті сформоване належне інституційне середовище, зокрема функціонує одна з перших в Україні кафедр європейського права, яку очолює професор Михайло Микієвич, діє Інститут європейської інтеграції, завідувачем якого є професор Богдан Гудь, створено Інформаційний центр Європейського Союзу, керівником якого є професорка Наталія Антонюк. Упродовж чверті століття аспірантами факультету було захищено майже півсотні дисертацій з права, економіки та політології, що досліджували різні аспекти євроінтеграційної проблематики. Щорічно проводяться численні академічні заходи та публікуються десятки статей і монографій з тематики Європейських Студій. Усі бакалаврські і магістерські програми факультету мають вагому освітню складову, що присвячена Європейському Союзу.

За підтримки програми Еразмус+, зокрема у рамках напряму Жана Моне, було започатковано низку ініціатив покликаних посилити розвиток Європейських студій в ЛНУ ім. Франка. У 2014-2017 рр. було успішно реалізовано два модулі Жана Моне. Визнанням здобутків факультету стало створення Центру досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій», який очолює доцентка Оксана Головко-Гавришева, що також є президентом Української асоціації європейських студій. Торік факультет став учасником дослідницької Мережі Жана Моне “Linking Europe at the periphery”. Не менш важливою є освітня складова. Найбільш помітним успіхом є проєкт у рамках Erasmus+ Capacity Building in Higher Education, результатом якого стало впровадження унікальної англомовної магістерської програми “Балто-Чорноморські регіональні студії” (координатор – доцентка Маріанна Гладиш). Належній імплементації усіх згаданих ініціатив також слід завдячувати зусиллям інституційного координатора програми Еразмус+ в Університеті – доцентці Оксані Краєвській, яка є визнаним в Україні експертом з освітніх аспектів євроінтеграційних процесів.

Утім найкращим свідченням внеску факультету стали його випускники, серед яких є парламентарі, численні урядовці, дипломати, представники місцевого самоврядування, науковці, експерти аналітичних центрів, які, завдяки отриманим знанням, на щодень сприяють зближенню України з Європейським Союзом.