Воркшоп “Міграційна політика ЄС: загрози та перспективи для України”

21.10.2022 | 12:01

У рамках реалізації проєкту Жана Моне “Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України” (101047504 – EUCPASU – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH – Jean Monnet Module: “EU Common Policies: Harmonization Strategies for Ukraine” https://international.lnu.edu.ua/european-programmes-and-projects/erasmus/jean-monnet-actions/), який реалізовується у ЛНУ імені Івана Франка протяом 2022-2025 рр. відбувся воркшоп “МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄС: ЗАГРОЗИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ”. Захід пройшов у онлайн-форматі на платформі MS Teams в межах спеціальної сесії XV Конгресу Української Асоціації Європейських Студій, під час якого обговорювалися відповідь ЄС на війну росії проти України.

У воркшопі взяли участь науковці з Львівського національного університету імені Івана Франка,  Університету Адама Міцкевича в Познані (Польща), Університетського коледжу Корка (Ірландія), Університету Кадіса (Іспанія), Харківського національного університету внутрішніх справ (Україна), а також представники Агенції європейських інновацій (Україна) та Представництва Міністерства закордонних справ у Львові (Україна). Зокрема, Маріанна Гладиш (Львівський національний університет імені Івана Франка) розповіла про забезпечення прав українських біженців в ЄС під час війни, Магдалена Богуцевич (Університет Адама Міцкевича в Познані, Польща) представила доповідь на тему: «Подолання розриву: роль громадянського суспільства у підтримці українських біженців в Польщі». Бартош Гордецький та Єнджей Скшипчак (Університет Адама Міцкевича в Познані, Польща) розкрили розуміння та використання поняття  «Мігранти», «біженці», «гості», «друзі», «партнери» – зображення українців польською мовою в публічному дискурсі після 24.02.2022», а Христина Фогель (Агенція європейських інновацій, Україна) розповіла про правове регулювання української міграції до Німеччини.

Дагмар Шік (Університетський коледж Корка (Ірландія) презентувала доповідь на тему : «Переміщення людей між ЄС та Україною – як правова база змінюється під впливом війни», а Мігель Акоста (Університет Кадіса, Іспанія) розповів про «Міграцію, стратегії безпеки та захист європейських цінностей у регіоні Гібралтарської протоки». Лорена Кальво (Університет Кадіса, Іспанія) зосередилася на питаннях співпраці ЄС з третіми країнами і презентувала доповідь на тему: «Міграції та правах людини: співпраця між ЄС і третіми державами в Середземному морі та її наслідки для прав людини мігрантів». Михайло Микієвич (Львівський національний університет імені Івана Франка) та Андрій Грушко (Голова Представництва Міністерства закордонних справ у Львові, Україна) поділилися досвідом щодо питань регулювання міграційних процесів в Україні під час війни, Оксана Цукан (Харківський національний університет внутрішніх справ, Україна) ознайомила учасників з проектом, присвяченим питанням гендеру, міграції та цифровізації.

Під час воркшопу особливу увагу було приділено обговоренню питань міграції та сучасним викликам у співпраці між ЄС та Україною у цій сфері. Представлена тематика була активно обговорена учасниками, які  погодилися також з тим, що такі наукові дискусії доцільно проводити на регулярній основі для розширення кола зацікавлених науковців та налагодження контактів й формування міжнародних дослідницьких мереж.