Воркшоп “Кращі практики дослідження та викладання європейських студій: український та міжнародний досвід”

10.06.2022 | 22:25

9 червня 2022 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка в режимі онлайн на платформі GoogleMeet відбувся воркшоп на тему “Кращі практики дослідження та викладання європейських студій: український та міжнародний досвід”. Захід було організовано Центром досконалості Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій” у співпраці з Національним Еразмус+ Офісом в Україні, Українською Асоціацією Європейських Студій та Національним університетом «Києво-Могилянська Академія» за підтримки Інформаційного центру ЄС.

Протягом воркшопу учасники обговорювали досвід реалізації європейських проектів у час війни в Україні, аналізували вплив диджиталізації на дослідження і викладання європейських студій, а також висвітлювали проблематику досліджень у європейських студіях у міжнародному і українському вимірах.

Під час першої сесії “Європейські студії у час війни: досвід України” виступив Франсіско Агуадо Санчес, керівник сектору напряму Жана Моне в Виконавчому агентстві з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури (Бельгія) та розповів про підхід ЄС до реалізації проектів Жана Моне в Україні під час війни. Координаторка Національного Еразмус+ офісу (НЕО) в Україні Світлана Шитікова та експерт напряму Жана Моне НЕО Петро Крайнік презентували сучасну специфіку реалізації проектів Жана Моне в Україні. Ірина Сікорська, керівниця Української Асоціації Викладачів та Дослідників Європейської Інтеграції (APREI) поділилася міркуваннями щодо розвитку європейських студій в Україні спільними зусиллями академічного та громадянського секторів та розповіла про випадок APREI. Досвід Української Асоціації Європейських Студій у реалізації європейських проектів представила Оксана Головко-Гавришева, президент УАЄС, наголосивши на ролі саме неурядового сектора у підтримці євроінтеграційних процесів в Україні. Олена Тупахіна, керівниця проекту Жана Моне «Пристосування європейської політики пам’яті для миротворчості в українському суспільстві» у Запорізькому національному університеті представила досвід реалізації проекту “Tailoring European Memory Politics for Peacemaking in Ukrainian Society ” у прифронтовій території у доповіді на тему «Навчання миротворчості під час війни: український погляд на європейські дослідження пам’яті».

Упродовж другої сесії доповідачі продемонстрували кращі практики діджиталізації у дослідженні та викладанні європейських студій. Так, Галина Гуменна, завідувачка лабораторії методичного забезпечення системи електронного навчання Організаційно-методичного центру електронного навчання Львівського національного університету імені Івана Франка розповіла про організацію дистанційного навчання, його форми та режими, а також детально зупинилася на можливостях LMS Moodle. Лариса Човнюк, керівниця відділу міжнародного співробітництва Національного університету «Києво-Могилянська академія» поділилася особливостями організації Спільного міжнародного онлайн-навчання (Collaborative Online International Learning, COIL) в контексті розробки інструментарію багаторазового підходу для полегшення віртуального обміну між класами. Під час цієї сесії обговорювалися переваги і недоліки як моделей СОIL так і віртуальної мобільності для організації навчального процесу у цифровому форматі.

Третю сесію було присвячено обговоренню сучасного стану досліджень у європейських студіях. Роман Калитчак, доцент факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка розповів про стан досліджень європейських студій в Україні. Роман Петров, керівник Центру досконалості Жана Моне та професор кафедри Жана Моне з права ЄС Національного університету «Києво-Могилянська академія» проаналізував український та міжнародний досвід та кращі практики європейських досліджень. Марина Рабінович, докторантка кафедри політології та менеджменту Університету Агдера (Норвегія) виступила з доповіддю на тему: «Диференційована інтеграція та комплаєнс як ключові дослідницькі теми у відносинах між Україною та ЄС», де розкрила питання актуальності досліджень різних моделей співробітництва між Україною та ЄС.

Учасники воркшопу дискутували про виклики та майбутнє європейських студій в Україні в час війни, а також міжнародний і український досвід дослідження і викладання європейських студій в Україні.

Модерували воркшоп Оксана Головко-Гавришева, керівниця Центру досконалості Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій”, доцентка кафедри європейського права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, та Оксана Краєвська, керівниця проекту EUCPASU, доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка.

Захід відбувся у рамках реалізації двох проектів Жана Моне, які реалізуються у Львівському національному університеті імені Івана Франка «599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ЦЕНТР З ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТУДІЙ», «Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України» (EUCPASU) 101047504 – EUCPASU – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSC та проекту Національного університету «Києво-Могилянська академія» “EU Research Lab”.