VIII Міжнародна наукова конференція «Україна в умовах трансформації міжнародної системи безпеки»

10.05.2022 | 20:43

Вторгнення росії в Україну та його наслідки для системи безпеки.

На факультеті міжнародних відносин в понеділок 9 травня відбулася VIII Міжнародна наукова конференція «Україна в умовах трансформації міжнародної системи безпеки». Традиційно щорічна конференція була організовано за ініціативою Центру міжнародної безпеки та партнерства у тісній співпраці з Інститутом міжнародних студій Вроцлавського університету, Департаменту міжнародної технічної допомоги Львівської обласної державної адміністрації за підтримки Центру інформації та документації НАТО у Києві. Відкриваючи конференцію декан факультету міжнародних відносин, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Маркіян Мальський вказав на високу актуальність задекларованої теми конференції та необхідність переосмислення сучасного стану як безпекових студій так і самої системи міжнародних відносин яка увійшла у період активних трансформацій, важливим чинником яких стала російська агресія в Україні.

Виступаючи з вітальним словом до учасників конференції, Директор Інституту міжнародних студій Вроцлавського університету професор Кшиштоф Коцюбінські наголосив на важливості такої співпраці з факультетом міжнародних відносин та Центром міжнародної безпеки та партнерства які вже довгий час проводять спільні наукові та дослідницькі заходи у різних сферах міжнародної політики та безпеки. Заступник декана факультету суспільних наук Вроцлавського університету доктор Магдалена Ратайчик відзначила серію спільних заходів проведених за ініціативою двох інституцій та висловилда сподівання на подальше розширення взаємовигідної співпраці.

Робота конференції проходила у двох секційних засіданнях: «Російсько-українська війна як чинник трансформації регіональної та міжнародної системи безпеки» та «Трансформація системи міжнародної безпеки: глобальний та регіональний виміри». Головна увага учасників цьогорічної наукової конференції була прикута до російської агресії проти України та різним аспектам мілітарної та позамілітарної складової збройного російсько-українського протистояння. Як зазначив, модеоучи засідання першої секції заступник директора Центру міжнародної безпеки та партнерства, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Олександр Кучик, російська агресія стала певним відправним моментом до актуалізації питання ефективного функціонування міжнародної та регіональної системи бекзпеки. Під час секційного засідання прозвучали доповіді польських науковців-дослідників та експертів професор Лариси Лещенко, доктора Пьотра Кшиковського, професра Агнєжки Савіч у яких вони порушили питання теоретичного та практичного розуміння нових трендів у дослідженні та вивченні прикладних питань безпеки інформаційної, воєнної чи економічної. Виступи українських науковців професора Ігора Тодорова, Юрія Темірова, Ігора Зінька заакцентували увагу на питаннях побудови нового геополітичного простору та формування нового міжнародного порядку як в політичному так і в інформаційному та економічному контексті.
У своїх виступах експерти України та Польщі обмінялися думками щодо політико-дипломатичних, правових, соціально-економічних наслідків російської інвазії для України, Польщі, регіону та світу загалом.

Після завершення роботи секцій, після перерви учасники конференції взяли участь у вже традиційній «Польсько-українській дискусійній безпековій панелі» головними питаннями обговорення на якій стали питання впливу військового компоненту та інформаційної боротьби на подальшу долю регіону та системи міжнародної безпеки. У виступах польських військових експертів звучали оцінки розвитку ситуації на фронті бойових дій, співпраці з безпековими структурами у регіоні. Важливим компонентом успішної воєнної кампанії вважається належний інформаційний супровід у медіа та інформаційному просторі. Така синергія уможливлює наближення перемоги над російським агресором. За результатами конференції підготовлено збірник матеріалів конференції.

Участь у конференції взяли представники академічного середовища з України та Польщі. Учасники конференції підтримали ініціативу організаторів заходу передати залучені кошти для проведення конференції на посилення матеріально-технічного забезпечення потреб Української Армії.