Відкриття Зимової єврошколи EU Study Days

28.11.2022 | 21:04

EU Study Days є проєктом Представництва Європейського Союзу в Україні, який допомагає підвищити рівень знань української молоді – учнів старших класів, студентів та аспірантів закладів вищої освіти про Європейський Союз, відносини між ЄС та Україною, отримати необхідну інформацію за відповідними напрямками від ключових європейських та українських експертів. Проєкт сприяє розвитку мережі української молоді для комунікації, обміну досвідом, співпраці та впровадження спільних ініціатив. Детальна інформація за посиланням https://www.eustudydays.in.ua.

Проєкт виконується неурядовою організацією «Молодіжна Альтернатива», Львівським національним університетом ім. Івана Франка, Харківським економічним університетом імені Семена Кузнеця.

23 листопада відбулося відкриття Зимової єврошколи EU Study Days.
Інавгураційне засідання розпочала координатор проєкту професор Наталія Антонюк, яка привітала учасників. Вона зазначила, що своїм завданням організатори вважають не лише підвищення масиву знань та розуміння процесів функціонування ЄС, а також усвідомлення учасниками факту, що європейська інтеграція стає потужним механізмом розвитку нашої держави.

На відкритті виступив Посол ЄС, Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Він наголосив, що українці продемонстрували світу приклад найвищої мужності та стійкості. «Вперше у історії Європейський Союз надав статус Кандидата в ЄС країні, яка веде війну. ЄС було створено як проєкт миру, ЄС виступає за мир, а перемога України забезпечить мир у Європі. Україна – європейська держава», – підкреслив Матті Маасікас.

Надзвичайний і Поважний Посол України, декан факультету міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка, професор Маркіян Мальський зупинився на місці Львівського університету і факультету міжнародних відносин у становленні європейського міжнародного права, його засад та термінології. Він представив усі напрями підготовки, які здійснюються на факультеті міжнародних відносин. Та додав , що європеїстика та європейські студії, викладання яких ведеться кафедрою європейських та регіональних студій стають дедалі актуальними.

Катерина Терек, заступниця Представника Міністерства Закордонних Справ у Львові, після привітань учасників єврошколи, зупинилася на конкретних завданнях української дипломатії в сучасних міжнародно-політичних обставинах, в яких перебуває Україна.

Юлія Доброскок, керівниця міжнародного відділу Харківського національного університету ім. Семена Кузнеца, зазначила, що «Протягом роботи Єврошколи найдосвідченіші фахівці, експерти з усієї України, з Європи об’єдналися, щоб передати слухачам свої знання, досвід, найкращі практики».

В час війни такі зустрічі додають енергії та мотивації для подальшого навчання та розбудови європейської України.