Відбулась чергова зустріч у рамках “Школи дипломата”

14.12.2022 | 22:34

14 грудня відбулась чергова зустріч у рамках “Школи дипломата”. Цього разу лекцію провели троє спікерів: Маркіян Мальський – український юрист та дипломат, почесний консул Австрії у Львові, Михайло Видойник – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Данія, Володимир Омелян – український дипломат, політичний експерт, міністр інфраструктури України (2016-2019). Наскізними темами зустрічі стали питання відбудови інфраструктури України та підтримки нашої держави закордонними партнерами.

Лекцію розпочав Маркіян Мальський. Пан Маркіян наголосив слухачам на важливості євроатлантичного шляху України, а також розповів про безпрецедентну підтримку нашої держави на міжнародній арені, вказавши, зокрема, на збройну допомогу та активну участь держав у створенні стратегій повоєнної відбудови України. Зокрема, були обговорені Міжнародні конференції з питань відновлення України в Лугано та в Берліні. Пан Маркіян зауважив, що недоцільно чекати остаточного завершення війни у цьому питанні, адже неможливо передбачити скільки військове протистояння буде тривати, а також необхідно унеможливити настання тої чи іншої гуманітарної кризи.

Лекцію продовжив Володимир Омелян. Пан спікер розпочав свій виступ з питань цивілізаційного аспекту розвитку нашої держави та її невпинного руху на Захід, також наголосивши на важливості підтримки України США та іншими державами. Пан Омелян порушив питання становища України після завершення війни та складних етапів її подальшої відбудови, закликав слухачів лекції вже зараз брати активну участь у цьому процесі, навчитись давати власну оцінку міжнародній ситуації, вміти зацікавити закордонних партнерів певними українськими проєктами тощо.

Останнім взяв слово Михайло Видойник. Пан Посол поділився зі слухачами специфікою роботи дипломатичних представництв для одержання іноземної підтримки нашою країною, наголосивши, зокрема, на тому, як змінилася риторика українських дипломатів, коли перед іноземними державами постав вибір – допомога Україні або підтримки ворога. Також пан Михайло розповів про участь держави перебування посла (Королівство Данія) у військовій, фінансовій, гуманітарній тощо підтримці України.

На завершення зустрічі учасники “Школи дипломата” мали змогу поставити свої запитання до спікерів. Зокрема, була порушена тема, що на цей момент робити студентам для сприяння міжнародній підтримці України та у яких сферах розвивати свої професійні навички. Також були обговорені питання щодо механізму передачі заморожених активів країни-агресора Україні, пріорітетних галузей повоєнного розвитку промисловості нашої держави тощо.

“Молода дипломатія” вдячна спікерам за проведену зустріч та сподівається на подальшу активну співпрацю. Учасників “Школи дипломата” закликають стежити за оновленнями на її сторінках.