V Міжнародний молодіжний форум «Безпечна і стабільна Європа очима молоді – інформаційна безпека та медіаграмотність в умовах гібридних загроз»

20.11.2021 | 23:55

Інформаційна безпека та медіаграмотність стали предметом обговорення учасниками V Міжнародного молодіжного форуму «Безпечна і стабільна Європа очима молоді* інформаційна безпека та медіаграмотність в умовах гібридних загроз», який відбувся 19 листопада на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка. Ініціатором заходу виступив Центр міжнародної безпеки та партнерства за підтримки Центру інформації та документації НАТО у Києві.

Відкриваючи форум, Надзвичайний і Повноважний посол України, декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський зазначив, що форум став гарною традицією обміну думками на актуальну сьогодні проблематику безпеки в інформаційній сфері.

З вітальним словом до учасників звернувся проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Львівського університету професор Сергій Різник, який побажав учасникам форуму плідних дискусій та наголосив на важливості таких заходів у підготовці фахівців-міжнародників.

Звертаючись до учасників форуму, керівник проектів Центру інформації НАТО у Києві Світлана Ротаєнко відзначила важливість розгляду інформаційної безпеки через призму медіаграмотності та роботи з інформацією. Вона наголосила на новаторському підході до питань інформаційної безпеки та розширення проблематики на мендіапростір з суто технічного фізичного захисту кібербезпеки тощо.

Перед учасниками форуму виступила Марина Соботюк, фахівець з вивчення традицій української культури, організаторка студентського самоврядування при органах державної влади та управління з доповіддю на тему «Культура поведінки у Facebook, Instagram, TikTok та користування соцмедіа». Серед іншого, важливим акцентом звучала пропозиція щодо необхідності розширення вивчення навчальних курсів та дисциплін та формування необхідних навичок та умінь у сфері медіаграмотності та культури використання соцмереж та медіаінструментів для поширення інформації та відстоювання національних інтересів України на міжнародній арені.

Взяв участь у форумі директор Інституту світової політики Євген Магда, який представив своє бачення сучасних викликів і загроз в інформаційній сфері, які постають як перед громадянами зокрема так і державою загалом. Після активної дискусії учасники форуму перейшли до демонстрації представлених за результатами конкурсного відбору презентацій учасників.

На форумі було представлено понад півтора десятка презентацій, автори яких продемонстрували присутнім власне бачення проблем інформаційної безпеки та медіаграмотності. Частина презентацій стала результатом проведених досліджень медіапростору, формування особливостей сприйняття тих чи інших процесів у суспільстві та на міжнародній арені. Досить оригінальними та новаторськими виявилися дослідження аспектів інформаційної безпеки на Буковині представлені студенткою Чернівецького національного університету через призму концепції «Єдності через різноманіття». Викликає інтерес та дискусію серед учасників представлені результати у виступах студентів Львівського університету Тетяни Кошової, Наталі Калантаєнко, студента Донецького національного університету імені Василя Стуса Ігоря Щербакова.

Після завершення презентацій учасники форуму взяли участь у тренінгу з медіаграмотності, організованому доцентом факультету журналістики Львівського університету Наталією Войтович, яка запропонувала учасникам доволі динамічний формат роботи, який дозволив через використання інтерактивних методів комунікації здобути не лише теоретичні знання, а й набути практичного досвіду розрізнення пропаганди, гігієни поведінки в медіапросторі.

Підводячи підсумки дискусій та виступів на форумі, заступник директора Центру міжнародної безпеки та партнерства Олександр Кучик наголосив на необхідності продовження такої практики співпраці різних інституцій та фахівців для покращення розуміння актуальних питань інформаційної безпеки та медіаграмотності серед громадян держави, зокрема молоді. Відбулося відзначення учасників форуму та вручення сертифікатів учасника.

У заході взяли участь студенти з різних міст та вишів України та Республіки Польща, як от, Львівського національного університету, Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, Донецького національного університету ім.В.Стуса, Лушанського національного університету ім.Тараса Шевченка, Ужгородського державного університету, Ягеллонського університету у Кракові, Республіка Польща. Захід проходив на платформі командної роботи MS Teams.