Українська делегація факультету міжнародних відносин в Копенгагені: навчання з американцями, партнерство з DIS та культурна дипломатія

15.06.2023 | 12:51

На завершення навчального року нашому факультету вдалося розпочати партнерські відносини з DIS – вищою навчальною установою, що пропонує понад 240 курсів у Копенгагені та Стокгольмі. Майже 60 років DIS запрошує до себе студентів із США, проте цього року установа відчинила двері ще й для 6 українців.

Із 22 травня по 10 червня студентки спеціальності “Міжнародні економічні відносини” Андріуца Марія, Забчук Ольга, Заячук Анастасія, Шайда Софія та Янчук Аліна, а також студентка спеціальності “Міжнародне право” Бойчук Вікторія спробували на собі навчання за скандинавською системою освіти в рамках літніх курсів від DIS.

Дівчата обрали собі курси “Sustainable Denmark: Solutions and Dilemmas”, Sustainable Business Strategy” та  “Strategies for Urban Livability”. Проте підхід до навчання від викладачів DIS значно відрізнявся:15 кілометрів на велосипедах замість сидіння в аудиторіях, поїздки чи то в сусіднє місто науки Люнгбю, чи то в швецьке Мальме, частування на парах, неформальні зустрічі, створення карт, екскурсії у великі та малі данські компанії, для яких пріоритетом є сталий розвиток.

Уся насичена навчальна програма також поєднувалася з окремою програмою від адміністрації DIS. До прикладу, разом із викладачкою нашого факультету Наталією Долінською, яка першою встановила партнерство із данським професором Мартіном Расмуссеном, студентки відвідали виставу “Ukrainsk aften” у Королівському театрі Данії, де познайомилися із Мілошем Кордесом та домовилися про наступну зустріч із Видойником Михайлом Михайловичем – Надзвичайним та Повноважним Послом України в Королівстві Данія та колишнім випускником нашого факультету. Уже через декілька днів ця дружня зустріч відбулася в межах нашого Посольства в Королівстві Данія.

Крім того, стараша наукова координаторка Нья Оксфельдт Дженсен та програмна директорка Нерінга Бігайлайте запрошували дівчат на зустрічі в Науково-дослідницький інститут DIIS в Копенгагені, на різні екскурсії від викладачів університету.

Важливим елементом поїздки була культурна дипломатія та розповідь американським одногрупникам і викладачам DIS про ситуацію в Україні. Дівчата радо ділилися усім, що було пов’язане з Україною протягом усієї програми, вчили американських друзів українських слів, дарували смаколики, привезені з України та самі дізнавалися чимало нового про життя у США. 

Дослідження сталого розвитку в центрі міста, де живуть одні з найщасливіших мешканців світу, щоденні велопрогулянки, дружні зустрічі та на диво сонячна погода змотивували дівчат не зупинятися на досягнутому, шукати можливостей для застосування отриманих знань та нести позитивні зміни у світ. І, мабуть, почнуть вони з нашого факультету.