Студенти факультету – учасники програми віртуальної міжнародної академічної мобільності «Young Professional’s School – Intensive Modules in European Studies» від кафедри політичних наук Латвійського університету

26.12.2022 | 19:15

Впродовж осіннього семестру 2022-2023 навчального року студенти 3-го курсу факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Франка (ОП “Міжнародні відносини”) Біляк Анна, Брездень Юлія, Гарасимик Андрій, Кузик Юрій, Максимів Степан, Хохлов Юрій, Федорович Сніжана та студентка 4-го курсу Шевченко Єлизавета взяли участь в програмі віртуальної міжнародної академічної мобільності «Young Professional’s School – Intensive Modules in European Studies» від кафедри політичних наук Латвійського університету (м. Рига, Латвія).

Модульна програма з європейських студій для українських студентів з регіональних ВНЗ вже восьмий рік поспіль проходить за підтримки МЗС Латвії (координатор програми від ЛНУ ім. Франка – доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Комарницький М.М.). Ця програма спеціально розроблена латвійськими партнерами для студентів з різних ВНЗ України і надає змогу учасникам здобуті нові навички та знання про європейькі студії, враховуючи потенційне членство нашої держави в ЄС. Крім того, проєкт зосереджений на взаємному обміні досвідом, особливо щодо політичних процесів в Латвії та Україні, з урахуванням особливостей євроінтеграції України.

Впродовж жовтня-листопада 2022 року в рамках інтенсивних онлайн-занять наші студенти ознайомились з різноманітними аспектами зовнішньої та внутрішньої політики ЄС: безпекова політика, публічна дипломатія, стратегічні комінікації, кризовий менеджмент, обговорювали виклики, які постали перед ЄС через повномасштабне російське вторгнення в Україну. Студенти також дискутували про особливості політичних відносин між акторами та інститутами в Європі (на місцевому, національному та регіональному рівні), впливом інтеграційних процесів на владні відносини, проблеми урядування, політичні інститути, а також із політичною природою Європейського Союзу та його політиками у різних сферах.

Курс допоміг студентам сформувати уявлення про інституційну структуру Європейського Союзу, європейський досвід державного управління, а також усвідомити важливість членства України в ньому та майбутній внесок України в розвиток європейських інституцій. Після завершення програми в рамках даного інтенсиву студенти отримають кредитні бали (ECTS), що будуть гарантовані спеціальними сертифікатами від Латвійського університету.