Студент факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Франка – учасник американської урядової програми обмінів для студентів ВНЗ Global UGRAD

01.11.2021 | 11:07

Дмитро Квасовський, студент 4-го курсу факультету міжнародних відносин (спеціалізація – “Американські студії“) ЛНУ ім. Франка цього семестру навчається у США (Хаvier University of Louisiana) в такому далекому для нас Новому Орлеані як переможець американської урядовоЇ програми навчання для студентів бакалаврату Global UGRAD. Ми попросили Дмитра поділитись враженнями від навчання заокеаном в умовах карантину та розповісти детальніше про своє студентське життя в США:

«США – це інша планета!» – кожного дня запевняюся в цьому. Це країна неймовірних контрастів, котра дивує мене щодня (по-різному, звісно, проте не дозволяє залишиться байдужим). Але про все – за порядком. Global Undergraduate Exchange Program (якщо коротко – Global UGRAD) – програма від Державного Департаменту США, що надає студентам бакалаврату з усього світу можливість навчатися у Сполучених Штатах впродовж одного академічного семестру. Щосеместру з усієї України обирають близько півтори десятка студентів, котрі стають фіналістами програми (нам повезло значно більше, аніж іншим державам із пострадянського простору, в яких проходять лише одиниці). Що важливо – програма цілком безкоштовна й покриває вартість перельоту, навчання, проживання, харчування та щомісячну стипендію. Ну, здавалося, що може бути краще?

Процес подачі документів доволі нескладний і не зайняв багато часу в мене, а там згодом й співбесіда та не менш важливий тест TOEFL, витрати на який теж покриває програма. Знали би ви, як складно скласти цей тест під час цілковитого локдауну: декілька роз’єднаних онлайн-спроб, дзвінки в центральний офіс в США, але з горем навпіл – прорвався. І от от вже би мав летіти в те омріяне мільйонами заокеання. Проте не так склалося, як гадалося: на програму я подався ще наприкінці 2019 року, але пандемія з безліччю обмежень внесла свої корективи – півтори року очікувань й сумнівів чи все-таки бачити мені той другий кінець світу. Але, дякувати Богу, я тут, тому вітаю всіх в Новому Орлеані, на батьківщині джазу й в одному з найцікавіших міст в усіх Сполучених Штатах!

«Новий Орлеан – це зовсім інша Америка» – неодноразово казали мені ті, хто тут були. Які ж все таки вони були праві! Втім, я дуже радий, що отримав змогу потрапити саме сюди, позаяк більшість студентів отримують запрошення в університети, що розташовані у малих населених пунктах, а я тут – у великому туристичному місті, в одному з найкращих медичних закладів Сполучених Штатів – Xavier University of Louisiana. Здавалося, ну що спільного в мене й медичного закладу? – Правильно, анічогісінько! Проте університет має доволі таки велику кількість спеціальностей, за якими проводиться навчання і Political Science – це саме те, що мені треба.

Навчальний процес тут дуже відрізняється від того, до чого ми звикли, він набагато гнучкіший та зручніший для студентів. Немає складених начальних програм: які предмети собі обереш, ті і вчи, не хочеш цей предмет зараз – візьми на іншому курсі, не хочеш бути вузькоспеціалізованим – обери собі ще й іншу спеціальність (minor на додачу до major), не можеш дати ради з навчанням – піди проконсультуйся з своїм порадником, не можеш есе написати – шукай допомоги у Writing Center, хочеш брати участь у студентському управлінні – прошу дуже, бажаєш займатися громадською діяльністю, заснувати власну студентську організацію, поїхати на програму обміну чи знайти якісь кар’єрні можливості – тобі все розкажуть і покажуть у відповідному відділі. Загалом, якась студентократія, їй-Богу. Втім, насправді це все надзвичайно зручно.

Електронні бази університету – це щось неймовірне. Там можна знайти доступ до всього: бали, домашні завдання, програми навчальних курсів, контактну інформацію викладачів, там з легкістю можна достукатися в будь-які інстанцію й отримати швидку відповідь. Якщо в гуртожитку якась поломка, чи просто необхідно записатися в спортзал, чи зареєструватися на черговий цікавий захід – все це робиться миттєво в онлайн форматі. Високий рівень оцифрування бюрократичних процедур не може мене не тішити, адже усі послуги доступні, зручні, зрозумілі й швидкі. Воно й не дивно, позаяк університет – приватний, тому може собі дозволити виділення значних коштів на утримання й належне обслуговування усіх цих онлайн сервісів, аби забезпечити студентів мобільністю й оперативним доступом до найкращих джерел інформації.

Годі вже про навчання, розкажу більше про місто. Новий Орлеан – одне з найбільш відомих туристичних напрямків у США, проте прямують сюди не заради пляжу чи гір, як ми звикли думати, а заради нових вражень. Це місто з цікавою французькою, іспанською, афроамериканською та креольською спадщиною, котрі поєднуються в дивовижному симбіозі. Поєднання непоєднуваного є своєрідним місцевим гаслом: теплий вологий приємний клімат з руйнівними ураганами, багата субтропічна флора й небезпечна фауна, історична одноповерхова забудова й височезні модерні хмародряпи, християнські пишні костели й непримітні різнобарвні закапелки, де проводять різні культові відправи, ритуали вуду тощо. Загалом, місто може задовільнити найрізноманітніші примхи вибагливого туриста.

Та й узагалі, кожен може знайти щось своє в Сполучених Штатах, тому куди без подорожей? Чи міг би я подумати ще рік тому, що одного дня мочитиму ноги в холодному озері Мічиган, на узбережжі Чикаго, а через тиждень купатимуся в теплому Атлантичному океані у Флориді, на узбережжі Маямі-біч? Чи міг би я здогадуватися, що в Новому Орлеані під час урагану ріка Міссісіпі забере головну міську електростанцію і я просиджу 3 дні без світла, Інтернету та будь-якого зв’язку? Чи спало би мені на думку, що ураган зробить мені ласку, й завдяки евакуації я зможу пожити в розкішному готелі в самому центрі Далласу в Техасі? Та нізащо би я не подумав, що святкуватиму свій день народження в Нью-Йорку!

Тому я безмежно задоволений, що маю змогу навчатися зараз тут, в Сполучених Штатах, знайомитися з їхньою культурою, стилем життя, подорожувати й відкривати для себе цю неймовірну країну! Обов’язково подавайтеся на програми обміну, адже вони – це величезна можливість розширити свій кругозір й пізнати багато нового про світ навколо нас.

Довідка. Програма обміну для студентів вищих навчальних закладів (Global UGRAD) – це програма культурного обміну, яка здійснюється Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США та підтримується народом Сполучених Штатів Америки. Ця міжнародна освітня та культурна програма обміну підтримує талановитих іноземних студентів, надає можливість майбутнім лідерам навчатися у США з метою поглиблення знань та вивчення культури і традицій Сполучених Штатів Америки. Програма для студентів вищих навчальних закладів (Global UGRAD) спільно здійснюється Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США, Посольством США в Україні та організацією World Learning.