Сертифікатна програма на тему “Спільні політики ЄС: досвід для України”

10.12.2022 | 00:48

З 5 по 9 грудня 2022 року в онлайн форматі на платформі Teams  була проведена сертифікатна програма на тему “Спільні політики ЄС: досвід для України” в рамках реалізації проекту за Програмою Еразмус+ напряму Жана Моне «Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України» (EUCPASU) 101047504 – EUCPASU – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH у співпраці з Західноукраїнським дослідницьким центром європейських студій та Інформаційним центром ЄС у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Незважаючи на війну та повітряні тривоги, а також постійні перебої з енергопостачанням та відсутністю інтернету, виконавцям проекту вдалося виконати усі поставлені завдання та провести програму в заплановані терміни відповідно до плану, охопивши такі теми як поняття та засади публічної політики ЄС, економічні політики ЄС, секторальні політики ЄС, зовнішня політика ЄС та відносини Україна з ЄС.

Принципи формування політик у ЄС розкрила Оксана Головко-Гавришева, керівниця Західноукраїнського дослідницького центру європейських студій, доцентка кафедри європейського права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка.

Ігор Бик, завідувач кафедри іноземних мов, заступник декана факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, ознайомив учасників з особливостями формування мовної політики ЄС, веденням міжкультурного діалогу і забезпечення розмаїття.

Василь Зеленко, доцент кафедри економіки та державного управління факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка, висвітлив економічну, монетарну та соціальну політики ЄС.

У доповіді Сердюк Марії, студентки УФПМ-11з і перекладача Консультативної місії Європейського Союзу в Україні слухачам було представлено короткий огляд історії виникнення, становлення і розвитку СПБО, а також основні напрямки діяльності, в яких ця політика ЄС реалізується, а саме кризове управління та реагування, запобігання конфліктам, розбудова миру та посередництво, морська безпека, партнерство, роззброєння, нерозповсюдження та контроль за експортом зброї, боротьба з тероризмом, заходи, що стосуються космосу та кібербезпеки. Більш детально доповідачка зупинилася на розповіді про діяльність цивільних та військових місій та операцій, які ЄС скеровує в інші країни з метою запобігання конфліктам і зміцнення безпеки. Окремо було розглянуто мандат і суть роботи місій ЄС, що проводять свою діяльність в Україні, а саме Місії ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) та Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM).

Оксана Краєвська, координаторка проєкту EUCPASU, доценка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка у своєму виступі розкрила поняття,  види та моделі формування спільних політик ЄС, а також компетенції ЄС за Лісабонським договором для цілісного розуміння функціонування ЄС та можливості співпраці з Україною в контексті виконання завдань Угоди про асоціацію між Україною та ЄС загалом, а також особливості формування та реалізації освітньої і молодіжної політики ЄС.

Галина Капленко, завідувачка кафедри економіки та державного управління факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка презентувала концепцію доброго врядування в ЄС: від теорії до практики та зосередилася на екологічній політиці ЄС та кібербезпеці у ЄС.

Маріанна Гладиш, доцентка кафедри міжнародної безпеки та кризових студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка розповіла про особливості формування та реалізації міграційної політики ЄС, міграційні кризи та шляхи їх вирішення, а також про особливості статусу біженців з України в ЄС після повномасштабного вторгнення росії.

Наталія Войтович, доцентка кафедри теорії та практики журналістики, факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка розповіла про медіа і ЄС та основи медійної політики ЄС, а також ознайомила студентів з основами інформаційної та кібербезпеки, навички яких у час російсько-української війни стали надзвичайно актуальними. Окрім цього, слухачі курсу дізналися про професійні об’єднання українських журналістів (Національну спілку журналістів України та Незалежну Медіапрофспілку України), про європейські та світові організації, які об’єднують журналістів усього світу.

Проф. Михайло Микієвич, завідувач кафедри європейського права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка розповів про співробітництво у рамках ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ, а також особливості гармонізації законодавства держав-членів ЄС та її роль у формуванні економічних політик ЄС.

Останній день був присвячений питанням зовнішньої політики ЄС та відносин з Україною, особливо у контексті набуття членства в ЄС і для сценаріїв для України, засадам політики ЄС щодо вступу, основам європейської політики сусідства та політики Східного партнерства та допомогою ЄС Україні у час війни.