Перший україномовний навчальний посібник з естонської мови

15.04.2021 | 11:59

Щойно вийшов друком перший україномовний навчальний посібник з естонської мови «Розмовляємо естонською. Мініграматика з тематичним словником». Естонська мова цікавить українців, а у Львівському національному університеті ім. Івана Франка вона викладається з 2008 року, але навчання відбувається англійською. Учбові посібники з естонської існують багатьма мовами, однак досі українці могли вчити естонську тільки на базі іншої мови (як правило, російської або англійської), що становило додатковий бар’єр і зменшувало ефективність.

Авторами підручника є лектор естонської мови у Львівському університеті, доцент-емеритус Тартуського університету, PhD Гейніке Гейнсоо та радник зі стратегічної інформації міжнародної неприбуткової організації ЕКОМ, PhD Максим Касянчук.

Навчальний посібник надруковано як довідник формату A5 у м’якій палітурці, який у загальних рисах знайомить читача зі структурою естонської мови, описує її основні граматичні риси та подає мінімальний словниковий запас, потрібний на початкових етапах вивчення мови. Мета підручника — показати, що естонська мова не є якоюсь особливо важкою, а також заохотити українців до її вивчення. Книгу проілюстровано репродукцією картини відомої естонської художниці Лоли Лійват-Макарової «Кримський пейзаж», створеної 1963 року. Українці становлять другу за величиною національну меншину в Естонії, а також відіграють відчутну роль у естонській економіці.

Автори сподіваються, що цей навчальний посібник сприятиме дальшим культурним і економічним контактам між естонцями і українцями.

Ukraina õpperaamat kaas trykki UUS