Особливості академічної мобільності студентів Львівського університету в часи війни – Ірина Гавазюк, Вроцлавський університет (Польща)

29.02.2024 | 11:18

«Еразмусівські пригоди міжнарівця у Вроцлаві»

Ірина Гавазюк – Факультет міжнародних відносин, ОП “Міжнародні відносини”, Вроцлавський університет (Польща)

Мій шлях Еразмусу почався ще в Україні, з процесу подачі документів на конкурс, зарахування до Вроцлавського університету приймаючою стороною, отримання гранту на стипендію, відкриття візи на проживання, багато переживань і підготовки. Ще у далекому 2021 році, під час вступної кампанії, я чула багато питань від однолітків абітурієнтів про можливості навчання закордоном та програм обмінів для студентів, але сама ніколи не могла повірити, що колись доля повернеться до мене потрібним боком і відкриє двері у цей новий студентський світ. Ось я тут у 2024 і пишу вже про свій досвід Еразмусу в одному з найпрекрасніших європейських міст.

Чому саме Вроцлав?

«Wroclaw – the meeting place» – з таким слоганом, який досить влучно описує атмосферу міста, нас познайомили на першій зустрічі працівники місцевого International Office. Саме місто переповнене молоддю, тим більше іноземцями, що надає йому інтернаціонального духу та можливість зануритись у паралельний від українського соціум. У вихорі різних мов, культур, традицій ти пізнаєш світ наново та наново із ним знайомишся. Більше того, місто популярне серед туристів, і воно не дивно, адже краєвиди міста, подрібненого на острівки річкою Одрою, кожного разу переповнює мій подих. Блукаючи старовинною частиною міста, обов’язково натрапиш на людей з телефонами в руках, які фотографують будівлі та пам’ятки на кожному кроці. У центрі міста кипить життя змішаних рас і культур. Тому Вроцлав є ідеальним місцем для початку свого життя в міжнародному середовищі.

Молодь тут різноманітна, не тільки національностями, а й менталітетом. Дійсно чудово, що університет підтримує такий же інтернаціональний напрям, запрошуючи студентів на навчання не тільки на період академічної мобільності одного семестру, а й на повноцінне навчання. У наших групах на різних заняттях ми зустріли безліч студентів з різних континентів, які здобувають освіту бакалавра у Вроцлавському університеті попри те, що їх домівка знаходиться за сотні кілометрів звідси. Відповідно кількість студентів з-закордону не уступає кількості корінних.

Навчання

Ще однією перевагою університету Вроцлава є їх доступні методи навчання, оскільки, перш за все, ви тут не знайдете поділів на лекції та семінари, по-друге, не писатимете численних модулів кожного місяця й не зазубрюватимете матеріал. Бал за весь семестр часто залежить від фінального проєкту, з чим завжди радий допомогти викладач, який постійно на зв’язку. Тож з усіма питаннями точно можна звертатися до нього напряму. На ваших заняттях тут ключовими є діалоги, це не тільки діалог із викладачем, а й із вашими колегами, яким також важлива ваша думка. Тим паче, ваші досягнення не ґрунтуються на сенсовому змісті ваших висловлень, а на тому, наскільки ви готові їх захищати, підтверджувати, формулювати. Тут ви навчитесь будувати свої власні погляди на ті чи інші події, теми, явища, наукові твердження тощо.

Також важливо зазначити, що в кожного студента є можливість обирати предмети не тільки із запропонованого списку дисциплін власного факультету, а й інших. Тобто так само легко ви можете обрати бажану іноземну мову на філологічному факультеті, чи якийсь предмет на філософському. Будь-що, що вам заманеться, адміністрація університету завжди йде вам на зустріч.

Життя студента на Еразмусі

Звісно, разом із жагою до навчання не варто забувати про таку важливу частину життя еразмусівця, як подорожі. Це найкращий час досліджувати омріяні країни та закохуватись у дивовижні краєвиди. І тут виявляється чергова перевага Вроцлава, адже звідси легко дістатись до бажаних міст Європи, чим варто скористатись. Мої подорожі ще не закінчуються, але можу поділитись кількома фото з них!

Й обов’язково не соромитися знайомитися! Університет та факультет часто проводить різні заходи для студентів, що допомагає їм зблизитись між собою та знайти однодумців. Адже який це обмін студентів без нових друзів та приятелів. Мені пощастило жити в одному з вроцлавських гуртожитків, що теж своїм чином зближує з новими людьми. Період мобільності може здаватися надзвичайно довгим, але насправді він триває дуже швидко, тому потрібно встигати насолодитися кожним моментом, чим я тут і займаюсь. А у Вроцлаві нудно точно не буде, бо кількість визначних місць відповідає кількості кафе, ресторанів, клубів, де кожен поважаючий себе студент проводить вихідні.

Досвід перебування на Еразмусі – це той досвід, який я бажаю пережити та відчути кожному студентові. Це те, що ніколи не забувається і приносить незабутні спогади на все життя. Тому, якщо ти це читаєш – вважай це знаком і take actions.