Особливості академічної мобільності студентів ЛНУ в часи війни – Іван Патлавський, Загребський університет (Хорватія)

03.02.2023 | 14:08

Іван Патлавський – Факультет міжнародних відносин, ОП “Міжнародні відносини”, Еразмус+, Загребський університет (Хорватія)

Отримавши змогу взяти участь у програмі «Еразмус» у Загребському університеті,  я відчував, що це стане новим етапом у моєму житті і що попереду на мене чекаю максимально насичений та яскравий час у Хорватії. Але моя участь участі у програмі «Еразмус» стала тим випадком, коли реальність виявилась ще набагато більш яскравою та насиченою, ніж я очікував. «Еразмус» для мене став тим унікальним досвідом, який розширює твій кругозір, дарує незабутні враження та назавжди закарбовується у пам’яті.

Саме навчання у Загребському університеті перебуває на дуже високому рівні й усе налагоджено до найменших деталей. Але і тут не обійшлося без несподіванок. Після прибуття у Загреб, я був дещо здивований дізнатися, що мій факультет знаходиться всередині торгового центру. Але на першому ознайомчому занятті усе стало зрозуміло: це лише тимчасове місце розташування факультету, адже основна будівля факультету сильно постраждала внаслідок землетрусу та її наразі відновлюють. Уся комунікація з викладачами та адміністрацією відбувається онлайн, а на окремій онлайн-платформі факультету політичних наук також доступна у електронному форматі уся необхідна література.

Усі викладачі надзвичайно фахові у своїх дисциплінах і завжди готові тобі допомогти. Тож і час на заняттях минає непомітно, адже увесь матеріал викладають дуже доступно та цікаво. Окрім цього, студентів намагаються також ознайомити з практичною стороною кожної дисципліни. Так, наприклад, у рамках дисципліни «Interest Groups and Lobbying in the European Union» ми мали змогу відвідати хорватський парламент (сабор) та поспілкуватися з Головою парламентського комітету з європейських справ. Більше того, попереду у рамках цієї ж дисципліни на нас чекає ще й візит до Представництва Європейського Парламенту в Хорватії.

Найтепліші враження залишаються також від спілкування з місцевими людьми. Вони завжди дуже привітні, усміхнені та приязні, а дізнавшись, що ти з України, їхнє ставлення до тебе стає ще кращим. Усі хорвати, яких я зустрічав, надзвичайно щиро та сильно симпатизують Україні та бажають нашій країні якнайшвидшої перемоги у війні. А спостерігаючи за численними дипломатичними кортежами на вулицях Загреба, які прямували на Парламентський саміт Кримської платформи, я також зумів у зайвий раз переконатись, яким важливим є питання підтримки України на світовому порядку денному. Більше того, сам Загребський університет надав можливість студентам із України безкоштовно відвідувати заняття з вивчення хорватської мови та ознайомлення з хорватською культурою. На додаток до цього кожен українець у Хорватії отримує право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті та у потягах, що робить перебування у Хорватії надзвичайно зручним та приємним.

І звісно, краса Хорватії не залишить нікого байдужим. Тут є і блакитне море, і мальовничі гори, і захоплива архітектура стародавніх міст, які зачаровують та закохують у себе. Чого лише варті Плітвицькі озера! Казковий пейзаж безліч озер, водоспадів та смарагдовий колір води не можливо порівняти з будь-чим – їхня краса унікальна. Більше того, на близькій відстані від Загреба знаходить не менш красива Словенія. Тож від прогулянки по затишних вузьких вулицях Любляни та краєвидів альпійського озера Блед залишаються лише приємні враження, незабутні спогади та бажання ще раз туди повернутися.

Окрім цього, «Еразмус» це не лише про навчання та подорожі. Це передусім знайомства з новими людьми та  яскраві враження від проведеного разом часу.  Ну де ще тобі випаде можливість зіграти на футбольному турнірі між студентами програми «Еразмус» за українсько-польську команду, а після гри разом весело відсвяткуйте перемогу за келихом пива! На жаль, навіть попри загалом хороші результати – 3 перемоги й лише одна поразка – наша команда не зуміла вийти з групи, але спогадів та вражень залишилось вдосталь.

Загалом футбол у Хорватії – це особливий вид спорту. Ніде я ще не бачив, щоб люди так по-хорошому шаленіли від нього. Коли місцеве «Динамо» грає у Лізі Чемпіонів життя в місті завмирає, в усіх барах та кафе на екранах лише одне – зображення футбольної телетрансляції, а схвальні вигуки від забитих м’ячів чутно аж на вулиці. Тож, було надзвичайно цікаво доєднатися до хорватів, які в грудні 2022 року на головній площі Загреба шалено підтримували свою національну збірну на чемпіонаті світу в Катарі, в якому хорвати завоювали бронзові медалі!

Участь у програмі «Еразмус» – це унікальний шанс незабутньо провести час, навчаючись у іншій країні. Ця програма докорінно змінює твій світогляд, відкриває для тебе світ та дає змогу познайомитись  з людьми з інших країн. Тож кожному слід без вагань спробувати взяти участь у програмі Еразмус, адже це унікальна можливість, якою слід неодмінно спробувати скористатись!

Всі відгуки