Особливості академічної мобільності студентів ЛНУ в часи війни – Анна-Марія Мандзій, Нью-Йоркський університет (Прага, Чехія)

30.06.2023 | 11:53

Мандзій Анна-Марія – Факультет міжнародних відносин, Нью-Йоркський університет (Прага, Чехія)

Ефективне навчання, активне студентське життя та інформаційна діяльність на підтримку України

Російське повномасштабне вторгнення змінило життя кожного із нас. Багато університетів по всьому світу почали пропонувати різноманітні програми для українських студентів, аби дати їм можливість продовжувати освіту якісно та висловити свою підтримку Україні у її відважній боротьбі проти російських окупантів. Одним із таких університетів став Нью-Йоркський університет, який надав 13-ти українським студентам можливість навчатися протягом 2022/2023 навчального року в одному із кампусів університету, який розташований в Празі.

Навчання в кампусі американського університету, розташованому в Європі

Навчання в Нью-Йоркському університеті в Празі – це досить унікальна можливість спробувати на собі американську систему освіти та відкрити для себе особливості культури та менталітету американців, у той же час проживаючи в європейському місті та перебуваючи в середовищі чеського суспільства. У цьому кампусі навчаються лише американські студенти, які приїжджають сюди на один семестр в рамках програми Study Abroad, яку пропонують багато американських університетів своїм студентам, щоб вони отримали досвід навчання за кордоном. Саме тому в першому та другому семестрі цього навчального року ми мали можливість навчатися з різними студентами, кожен з яких мав абсолютно різні major та minor, що тільки збагатило навчальний процес.

Навчальний процес

Перш за все, особливістю навчання в одному з кампусів Нью-Йоркського університету в Європі є те, що хоч вибір курсів є не настільки великим, кожен може обирати, що захоче. Обов’язковим є отримання від 12 до 18 кредитів за семестр, тобто це зазвичай 3-4 курси. Що ж до самого навчального процесу, то чіткого поділу на лекції та семінари тут немає.

Під час кожної пари викладачі поєднують як лекцію, так і перегляд відео, презентацій, різноманітні дискусії та інші інтерактивності, щоб зробити навчання якомога більш цікавим та ефективним. Підготовка до кожного заняття передбачає прочитання певних матеріалів, статей, інколи перегляд відео чи фільмів, пов’язаних з темою пари, чи підготовку презентацій на певні теми. У кожного викладача всій підхід до викладання, проте система загалом схожа. Що ж до екзаменів, то кінцеве оцінювання зазвичай передбачає написання письмових робіт та інколи фінальні тести.

Також часто відбуваються field trips, тобто відвідування певних місць в Празі, пов’язаних з темою курсу, або навчальну поїздку в Чехії чи за кордон. Окрім того, інколи лекції проводять guest speakers, які є відомими професіоналами у певній сфері. Що ж до самих викладачів, то кожен із них по-своєму унікальний, оскільки всі вони мають великий професійний досвід, є досить відомими у своїй сфері в Чехії, тому й можуть ділитися своїм унікальним досвідом зі студентами. Ще однією особливістю є те, що більшість курсів є досить сфокусованими на регіоні Центрально-Східної Європи, що також дає змогу у моєму випадку краще дослідити міжнародні відносини, а також внутрішньополітичну ситуацію цих держав та порівняти їх з Україною.

Отримавши такий досвід навчання, можу сказати, що ця система є дійсно ефективною, оскільки набагато легше розуміти та запам’ятовувати матеріал, високо цінується та заохочується постійне висловлення думки студентів та активна участь у дискусіях. Безумовно важливим також є те, що фокус робиться саме на практичному аспекті, а різноманітні інтерактивності значно полегшують процес навчання.

Варто також додати те, що існує також можливість проходити стажування за підтримки університету. Здебільшого це стажування в сферах, пов’язаних з маркетингом, журналістикою, музикою, політикою, правами людини та викладанням англійської. Мені вдалося пройти стажування в European Values Center for Security Policy, одній із провідних громадських організацій в Чехії, метою якої є захист ліберальної демократії, верховенства права, підтримки трансатлантичної співпраці та захист від впливу Росії та Китаю в Чехії.

Студентське життя в NYU Prague

Навчання тут – це не лише про пари, а й про активне студентське життя. Університет щотижня організовує велику кількість подій, як культурних, академічних, так і розважальних, у яких можуть брати участь усі охочі. Головною метою таких подій є ознайомлення з Чехією, її історією, культурою та населенням. Часто це відвідування  різних театрів, музеїв, тематичні прогулянки містом, зустрічі із представниками національних иа етнічних меншин, що проживають на території Чехії, такими як ромська чи в’єтнамська меншини. Більше того, існують різні клуби, куди усі охочі можуть записатися під час activities fair та діяльність їх фокусується на певній тематиці, наприклад, theatre club, hiking club, LGBTQ+ club та інші.

Окрім того, майже щотижня відбуваються поїздки в різні міста та регіони Чехії, а також у сусідні країни, такі як Німеччина та Австрія, та всі вони мають певну програму та тематику – це або історична тематика, або культурна, або просто ознайомлення з регіоном. А займаються цим здебільшого resident assistants – студенти чеських університетів, які проживають разом з нами в гуртожитках, допомагають з організацією навчального процесу в університеті та, відповідно, організовують більшість подій та поїздок.

Тема України та повномасштабного вторгнення як невід’ємна частина життя та навчання

Варто зазначити, що, на жаль, знання американських студентів про Україну та війну Росії проти України є дуже обмеженими (так, питання, чи існує українська мова, також були☹). Саме тому ми двічі організовували події, головною метою яких було розповісти про повномасштабне вторгнення, російські військові злочини проти мирного населення, російську пропаганду та інші теми, які є дуже важливими для розуміння ситуації в Україні. Також ми розповідали про українську культуру, адже дійсно важливо, щоб Україну асоціювали не лише з війною, а й з нашою самобутньою та багатою культурою.

Також тема війни Росії проти України піднімається на більшості курсів, особливо тих, які пов’язані з політичними науками, міжнародними відносинами, історією, соціологією та журналістикою. Це дійсно важливо, адже багато американських студентів завдяки цьому змінили своє ставлення та почали більше цікавитися подіями в Україні. Чехія також є однією із країн, які найбільше підтримують Україну. Думаю, що можна вважати наших хорошим досягненням те, що американські студенти разом із нами брали участь у мітингах на підтримку України, які часто проводяться в Празі.

На завершення варто сказати, що навчання в NYU Prague – це дійсно унікальна можливість здобути досвід навчання за американською системою освіти та порівняти її з українською.  До того ж, цей рік залишив багато спогадів по собі завдяки подорожам та активному студентському життю. Це також був шанс для мене розповісти більше про Україну, її історію та культуру, а також про російське повномасштабне вторгнення, яке стало головною причиною мого навчання в цьому університеті.  Окрім цього, це був неймовірний академічний досвід, що дозволив поглибити мої знання в професійній сфері та розширити свій світогляд завдяки комунікації з людьми з абсолютно іншим менталітетом.