Науковий семінар “Роль і значення Східного партнерства в процесі трансформації країн Східної Європи та Південного Кавказу. Досвід України”

09.10.2021 | 21:27

7 жовтня у Львівському національному університеті імені Івана Франка на факультеті міжнародних відносин відбувся науковий семінар “Роль і значення Східного партнерства в процесі трансформації країн Східної Європи та Південного Кавказу. Досвід України”, який проводився в рамках міжнародного проекту “Роль і значення Східного партнерства в процесі трансформації країн Східної Європи та Південного Кавказу”.

Проект реалізується міжнародним консорціумом університетів, до складу якого входять Ягеллонський університет у Кракові, Єреванський державний університет, Кишинівський державний університет, Тбіліський державний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка та Центр міжнародної безпеки та партнерства.

Семінар розпочався із виступів професора Маркіяна Мальського, декана факультету міжнародних відносин, пана Томаша Коваля, Консула з політично-економічних питань Генерального консульства Республіки Польща у Львові, професора Адріана Тишкевіча, директора Інституту політичних наук та міжнародних відносин Ягеллонського університету в Кракові, професора Пйотра Байора, заступника директора з міжнародного співробітництва Інституту політичних наук та міжнародних відносин Ягеллонського університету в Кракові, доцента Романа Вовка, заступника директора Центру міжнародної безпеки та партнерства. Виступаючі відзначили особливості співробітництва Європейського Союзу із країнами-партнерами в рамках програми Східного партнерства, розкрили механізми та напрями двосторонньої та багатосторонньої співпраці України з країнами ЄС в сучасних умовах. Також виступаючі наголосили на важливості співробітництва між Україною та Республікою Польща в різних галузях та відзначили активну співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Ягеллонським університетом в Кракові.

У другій частині семінару учасники робочої групи проекту “Роль і значення Східного партнерства в процесі трансформації країн Східної Європи та Південного Кавказу” доповіли про результати своїх досліджень.

Маркіян Мальський розкрив політичні та соціально-економічні аспекти співпраці Євросоюзу з Україною в рамках Східного партнерства та її вплив на суспільно-політичні процеси в Україні. Доповідач відзначив особливості діяльності українського дипломатичного корпусу в ході підготовки та прийняття “Угоди про асоціацію України з ЄС”, а також проаналізував нові напрями міжнародної співпраці, які отримала Україна після підписання Угоди.

Про співпрацю України з Європейським Союзом у сфері безпеки йшлося у доповіді Романа Вовка. Детально була охарактеризована європейська політика безпеки та оборони ЄС та механізми її реалізації. Було представлено ключові напрями “Стратегії спільної безпеки” країн Євросоюзу, яка передбачає план дій до 2025 р. Доповідач представив основні досягнення України в реалізації Східного партнерства та плани на найближчу перспективу,

Після презентації учасники семінару обмінялися думками та висловили своє бачення розвитку співробітництва України з Євросоюзом, відзначили переваги та недоліки існуючих механізмів співпраці та вказали на необхідності адаптації Східного партнерства до нових реалій у системі міжнародних відносин.

У семінарі, який проводився з використанням MS Teams, взяли участь викладачі та студенти факультету міжнародних відносин.

https://www.ispc.org.ua/archives/33708