Науковий семінар кафедри міжнародного права

17.03.2023 | 20:50

17 березня 2023 року на кафедрі міжнародного права відбувся науковий семінар. Виступала аспірантка 4 року навчання Ольга Шередько з доповіддю на тему «Деліктоздатність як ключовий елемент правосуб’єктності індивіда». В межах виступу було розглянуто питання міжнародної деліктоздатності індивіда у працях Г. Лаутерпахта через аналіз концепції воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Було підкреслено, що Г. Лаутерпахт пропонував застосування принципів кримінального права при визначенні межі покарання за воєнні злочини у разі виконання злочинного наказу. Висвітлено основні моделі формування міжнародних судових органів за вчинення міжнародних злочинів та наголошено на обов‘язковій відповідальності індивіда.

Також виступив аспірант 1 року Петро Галімурка з доповіддю на тему «Розроблення тимчасових заходів Постійною палатою міжнародного правосуддя». Під час виступу аспірант висвітлив коротку історію розвитку тимчасових заходів у вирішенні міжнародних спорів. Було наведено передумови та обставини включення положення про тимчасові заходи до Статуту Палати. Основна увага доповіді була присвячена судовій практиці Палати у контексті поступового розроблення її процесуальних правил.

Викладачі долучились до дискусії в межах обговорюваної тематики, наголосили на актуальності зазначених питань і їх прикладний характер для України.