На факультеті міжнародних відносин відкрили Центр публічної дипломатії

01.12.2021 | 11:15

30 листопада 2021 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося офіційне відкриття Центру публічної дипломатії, основною метою якого є здійснення й координація науково-аналітичної, інформаційно-роз’яснювальної й освітньої діяльності викладачів, студентів та аспірантів факультету у сфері сучасних міжнародних відносин і дипломатичної служби. З нагоди відкриття центру було проведено круглий стіл «Дипломатія 2.0: нові виклики та можливості для Україн». Зважаючи на карантинні обмеження, захід відбувся у дистанційному форматі.

З урочистим зверненням перед учасниками круглого столу виступив Надзвичайний і Повноважний Посол України, декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський. «Сьогодні щасливий день на факультеті міжнародних відносин! Ми продовжуємо нашу традицію – оперативно реагувати на виклики часу, які постають перед українською зовнішньою політикою. Тож з радістю повідомляю, що ми відкриваємо Центр публічної дипломатії факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка. Ми усвідомлюємо, що реалізація усіх зовнішньополітичних завдань сьогодні проходить в зовсім іншому міжнародному та інформаційному середовищі і зараз дипломатія розширює межі своєї діяльності, а держава використовує всі можливі комунікаційні методи, щоб інформація про Україну, про наші цілі і завдання, успіхи, бажання співпрацювати з партнерами на міжнародній арені поширювалася не лише через офіційну дипломатію, але й через міжнародне спілкування працівників науки, освіти й культури», – акцентував Маркіян Мальський, привітавши усіх учасників заходу й побажавши плідних дискусій.

Зі словами привітання до присутніх звернулася й народна депутатка України, випускниця факультету міжнародних відносин Софія Федина. Вона пригадала важливі державотворчі моменти в історії України, які звернули погляд світу на нашу країну, утвердили розуміння того, що українці – окрема нація, яка має свою мету і свою цінність. «Революція – це момент, після якого від нас вимагається велика системна робота. Кожен громадянин України сьогодні має не лише право, але й відповідальний обов’язок гідно репрезентувати свою державу, ділитися тим, чим ми можемо пишатися і тим, що викликає захват у світу. І саме на перехресті цих моментів твориться той вимір нашої країни, в якому ми – успішні, сильні і рівні серед рівних цивілізованих держав», – зазначила Софія Федина і подякувала факультету міжнародних відносин за якісну роботу.

Також учасників круглого столу привітав народний депутат України Ростислав Тістик. «Дякую рідному факультету міжнародних відносин за щоденну велику працю та постійну активність. Саме ця активність й призвела до нового кроку в житті факультету – відкриття Центру публічної дипломатії. Впевнений, що його діяльність дасть свої цінні плоди, адже ми розуміємо, наскільки зараз важливим є вміння захищати інтереси нашої держави. Бажаю всім гарної роботи!» – наголосив Ростислав Тістик.

Очолила Центр публічної дипломатії доцентка кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Наталія Шаленна, яка розповіла про головну місію Центру та його стратегічні завдання. «Діяльність Центру публічної дипломатії зосереджено у трьох напрямах: науково-дослідницькому, навчально-методичному та інформаційно-просвітницькому. Ми плануємо спрямовувати свої зусилля на теоретичні та прикладні дослідження у сфері публічному дипломатії, організовуватимемо тренінги, спільні лекції, імітаційні ігри, літні школи, стажування для студентів та викладачів, створюватимемо платформи для студентів і поширюватимемо інформацію про діяльність факультету міжнародних відносин та Центру зокрема. Передбачається активна співпраця з низкою експертних установ, державних інституцій, громадських об’єднань тощо. Взаємопов’язаними є процеси внутрішнього становлення сучасної української політичної нації та зміцнення міжнародної правосуб’єктності України. З огляду на це, гаслом Центру є “Творимо Україну зараз” (We Create Ukraine Now)», – відзначила під час своєї презентації Наталія Шаленна.

Після офіційного відкриття Центру публічної дипломатії відбувся круглий стіл «Дипломатія 2.0: нові виклики та можливості для України». Програма наукового заходу передбачала дві дискусійні панелі: «Основні напрями публічної дипломатії: досвід практиків» та «Специфіка підготовки фахівців у сфері публічної дипломатії: роль науково-освітніх інституцій та громадянського суспільства».

Зокрема, українські експерти й дипломати, представники Міністерства закордонних справ України, Українського інституту, Дипломатичної академії, аналітики та менеджери інших державних інституцій і громадських організацій обговорювали основні принципи реалізації Стратегії публічної дипломатії України, роль культурної дипломатії у формуванні національного іміджу держави за кордоном, досвід публічної дипломатії в Японії, значення експертної дипломатії у реалізації зовнішньої політики, роль громадського сектору у реалізації цілей публічної дипломатії, особливості діяльності Австрійського Бюро кооперації та Французького альянсу у Львові. Упродовж другої дискусійної платформи представники освітніх інституцій поділилися своїм досвідом у викладанні дисциплін, пов’язаних із публічною та культурною дипломатією, ознайомилися із місією та напрямками діяльності Київської школи дипломатичних мистецтв та ГО «Платформа публічної дипломатії» (м. Харків) та обговорили багато інших питань, які в сукупності формують широке й багатоаспектне бачення розвитку української дипломатичної служби у сучасних умовах.



Прес-центр ЛНУ ім. Франка