На факультеті міжнародних відносин відкрили меморіальну таблицю, присвячену пам’яті Віктора Петрова

20.09.2023 | 15:38

19 вересня 2023 року на факультеті міжнародних відносин відбулося відкриття меморіальної таблиці, присвяченої пам’яті випускника факультету міжнародних відносин Львівського університету Віктора Петрова, який загинув, захищаючи Українську Державу від російських окупантів, 26 травня 2023 року. Віктор Петров працював у Молодіжній громадській організації «Інститут суспільних ініціатив», був редактором видання «Сихів.Медіа», а також співзасновником, продюсером та креативним менеджером «WHAT IF creative studio». Сьогодні Героєві могло б виповнитися 34 роки.

Відкриттю таблиці передували спільне виконання Державного Гімну України та хвилина мовчання, під час якої присутні вшанували пам’ять полеглих Захисників і Захисниць України.

Надалі завідувач кафедри європейського права факультету міжнародних відносин, професор Михайло Микієвич наголосив, що та жертовність, яку демонструють студенти, викладачі та випускники Львівського університету в російсько-українській війні – має ключове значення для України та Європейської цивілізації. «Одним із випускників, який героїчно загинув на фронті, захищаючи Україну, є випускник факультету міжнародних відносин, активіст Віктор Петров. І ці червоні квіти, які ми сьогодні покладаємо у пам’ять про нашого відважного випускника, символізують саме людське життя і кров, яка щодня проливається на війні за Україну. Саме завдяки відвазі й безстрашності Віктора Петрова ми зараз маємо можливість вчитися, працювати і жити мирно», – зазначив під час заходу Михайло Миколайович.

Капелан Університету, отець Мар’ян Мисяковський освятив меморіальну таблицю й зазначив: «Ми щоразу молимося за упокій Віктора і прагнемо, щоб вічна пам’ять про нього не залишилась лише на меморіальній дошці – варто щоразу, згадуючи його, пам’ятати, якою ціною ми маємо можливість вчитися, здобувати і творити нашу нову Україну. Нехай в нашій пам’яті, серці, думках і молитвах завжди буде Віктор».

У відкритті таблиці взяли участь батьки Віктора Петрова. Так, спогадами про сина поділилася мама пані Ірина. «Віктор був надзвичайно цікавим та активним, мав багато захоплень і мріяв поїхати у навколосвітню подорож після перемоги. Із задоволенням навчався на факультеті міжнародних відносин Львівського університету. Саме тут він зустрів своє кохання. Віктор намагався проживати життя по максимуму», – із сумом зазначила пані Ірина й розповіла присутнім про громадські й соціальні ініціативи сина, які він втілював, змінюючи світ навколо себе.

До присутніх звернувся також проректор із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку, професор Володимир Качмар. «Ми сьогодні зібралися на факультеті, щоб віддати шану Віктору й подякувати йому за те, що він зробив для усіх нас. Якби сьогодні серед нас був присутній Віктор Петров, він точно би розповів про своє навчання на факультеті, чому не став дипломатом, а присвятив своє життя журналістиці, прочитав би цікаву лекцію чи показав фільм про життя молодих дипломатів, адже Віктор був всебічно обдарованою і талановитою людиною. Він багато знав, працював над собою, і в той момент, коли перед ним постав нелегкий вибір, він, не ховаючись, прийняв свідоме рішення піти на захист України. Він зумів зробити правильний вибір в складний час на користь майбутнього нашої держави. Тому, закликаю усіх студентів усвідомлювати і цінувати можливість навчатися й жити в Україні, пам’ятаючи, завдяки кому ми маємо таку змогу», – наголосив Володимир Качмар.

Декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський, звертаючись до батьків Віктора Петрова, насамперед подякував їм за чудового сина і за те, що вони скерували його здобувати освіту на факультеті міжнародних відносин. «Сьогодні «Лелека» (позивний Віктора Петрова, – ред.) повернувся додому. Повернувся легендою й образом, який справді спонукає усіх нас на факультеті – викладачів та студентів – мати моральний символ й образ в найтяжчі часи нашої держави. Найкращі, справжні Герої українського народу – сьогодні на фронті й віддають свої життя за те, щоб ми мали можливість вчитися і працювати тут, у Львівському університеті, на факультеті міжнародних відносин, робити те, чого в житті не встиг зробити Віктор», – зазначив Маркіян Зіновійович і закликав студентів тримати дипломатичний фронт в жахливій і кривавій боротьбі за свободу України.

Спогадами про колегу та однокласника поділився Тарас Репицький. «Ми разом вчилися в школі, разом мріяли, згодом  навчалися на різних факультетах, але в одному Університеті. Після закінчення ЛНУ ім. Івана Франка ми активно займалися громадською діяльністю, тримали вектор на розвиток журналістики. Віктор був надзвичайно талановитим й ерудованим, що дозволило йому внести свою лепту у розвиток проєкту «Сихів.Медіа» у Львові. Віктор завжди житиме з нами у нових ідеях та ініціативах. Зокрема, ми плануємо започаткувати премію імені Віктора Петрова для молодих медійників. Усі ми сумуємо та висловлюємо велику вдячність батькам та викладачам за такого чудового друга та побратима», –  зазначив Тарас Репицький.

«Сьогодні небо сумує за одним із найкращих вихованців факультету міжнародних відносин й закликаю усіх – студентів та викладачів – завжди пам’ятати якою ціною ми сьогодні маємо можливість перебувати тут і чому йдемо в дипломатичну науку. Відповідь одна – тому, що росія повинна бути знищена на усіх фронтах, і перший з них – саме дипломатичний, – наголосив очільник громадської організації «Молода дипломатія» Андрій Сидор. – Працюймо, щоб не було більше таких меморіальних таблиць, а ці люди стояли поруч із нами, проживали своє цікаве і насичене життя. Прошу кожного завжди зупинятися тут, біля цієї меморіальної дошки, і вшановувати пам’ять Віктора Петрова, який загинув задля нас і подарував можливість жити і навчатися у мирному Львові».