Міжнародний воркшоп «Мультидисциплінарні виклики у сфері європейської інтеграції: досвід Балканських країн»

20.04.2021 | 00:03

14-15 квітня 2021 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся ІІІ Міжнародний онлайн-воркшоп Центру досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій» на тему «Мультидисциплінарні виклики у сфері європейської інтеграції: досвід Балканських країн». Захід провели в рамках реалізації проєкту імені Жана Моне 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій.

Під час воркшопу, зокрема, йшлося про досвід викладання і дослідження європейських студій у Балканських країнах,  вплив досліджень у сфері європейських студій на національні практики законодавчого і регуляторного узгодження зі стандартами ЄС у сфері цифрової економіки, електронної комерції, цифрових індустрій тощо у Балканських країнах та державах Східного партнерства, виклики для європейських студій у країнах Балкан і Східного партнерства.

Детально розглядали ці та інші теми фахові дослідники з низки освітніх та наукових установ: Зальцбурзького університету (професор Франц Кок та професорка Дженета Карабеговіч), Університету Граца (професор Томас Крюсманн), Університету Пріштіни (професор Афрім Хоті), Академії економічних досліджень Молдови (професорка Родіка Круду),  Університету Рієки (докторка Іва Парента),  Університету Сараєво (професорка Неджма Джановіч), Університету Брюсов (доцентка Анна Хворостянкіна), Київського національного університету імені Тараса Шевченка (професорка Ксенія Смірнова),  Національного університету «Києво-Могилянська Академія» (професор Роман Петров), Ужгородського національного університету (доцент Петро Токар), Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова (професорка Мар’я Нестерова), Львівського національного університету імені Івана Франка (доцентка Оксана Головко-Гавришева, доценка Оксана Краєвська, доцентка Маріанна Гладиш).

Учасники воркшопу обговорювали виклики європеїзації освітнього і наукового простору у пострадянських і посттоталітарних суспільствах, а саме проблеми верховенства права, протидії ксенофобії і сприяння міжкультурній комунікації, регіоналізації і посилення опірності країн Європи, узгодження національного законодавства з кримінальних питань, захисту конкуренції і реалізації відповідного договірного регулювання між ЄС та країнами Балкан і Східного партнерство.

Особливу увагу доповідачі воркшопу приділили питанням досліджень у сфері європейських студій і наголосили на актуальних проблемах, які існують в освітніх системах і системах управління науковою діяльністю у країнах регіону. Слухачами воркшопу стали учасники із різних куточків України: Львова, Києва, Житомира, Запоріжжя тощо.

Реалізація цього заходу відбувалася за підтримки Національного Еразмус + офісу в Україні та у співпраці із Національним університетом «Києво-Могилянська Академія».

Проєкт 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ЦЕНТР З ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТУДІЙ реалізовується Центром досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій» у співпраці із факультетом міжнародних відносин та факультетом управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка.

Детальніше