Міжнародна наукова конференція «Час неформальних дій: новий вимір співпраці в безпечному середовищі» та дискусійний майданчик «ГО України та Польщі – обмін досвідом та перспективи співпраці»

02.10.2022 | 13:21

29 вересня 2022 р. у межах міжнародної наукової конференції «Час неформальних дій: новий вимір співпраці в безпечному середовищі» відбувся дискусійний майданчик на тему: «ГО України та Польщі – обмін досвідом та перспективи співпраці». Проведення заходу стало можливим завдяки співпраці Факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та Фундації розвитку науки, культури та міжнародної співпраці «Генезис» (Республіка Польща). Співорганізаторами виступили Центр наукових досліджень та інноваційного розвитку, Фундація розвитку системи освіти, а також Фундація «Chcepomagam».

У роботі майданчика взяли участь представники низки громадських організацій Польщі та України, зокрема, Польського товариства європейських студій (Торунсько-Бидгощський округ), Історичного товариства Мястецького регіону (Поморське воєводство), Фундації «Chcepomagam», Відпочинкового центру Ілони Карбов’як (м. Короново), Слов’янської майстерні культури і діалогу SLAVOS, Товариства Лева, Генерації-плюс, Центру міжнародної безпеки та партнерства, Центру публічної дипломатії.

Учасники поділилися досвідом роботи громадських організацій в умовах сучасної російської агресії проти України й обговорили перспективи ефективної співпраці між українськими та польськими громадськими організаціями в різних сферах. Досягнуто домовленостей про налагодження співпраці між учасниками за принципом хабу, з метою сприяти координації зусиль при реалізації спільних ініціатив з боку широкого кола зацікавлених громадських організацій. Учасники з України та Польщі зійшлися на тому, що конструктивні й динамічні зв’язки з партнерами є сьогодні критично важливими для розбудови безпечного середовища у Європі.

Міжнародна наукова конференція «Час неформальних дій: новий вимір співпраці в безпечному середовищі» продовжилася у дистанційному форматі презентаціями українських та польських науковців з актуальних питань сучасних міжнародних відносин. Обговорення охопило широке коло проблем, згрупованих у такі тематичні блоки: 1) Україна – Польща: нові виміри спільних дій; 2) Геополітика миру vs геополітика війни; 3) Межі співпраці: транснаціональні контексти; 4) Міжнародні організації: реформування як шлях до ефективності; 5) Виклики для громадянського суспільства: перспективи демократичного розвитку; 6) Спільне майбутнє: світ по інший бік постправди. Свіжі ідеї, цікаві думки, нестандартні підходи інспірували до активної дискусії. Широке наукове представництво дало змогу не лише змістовно розглянути різні аспекти порушених тем, а й закласти основу для розвитку нових корисних контактів між українським та польським академічними середовищами.