Круглий стіл “Україна-Польща-Білорусь: виклики міжнародній безпеці в умовах російсько-української війни”

14.06.2022 | 23:27

В рамках наукової співпраці між факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету 14 червня 2022 року відбувся круглий стіл на тему “Україна-Польща-Білорусь: виклики міжнародній безпеці в умовах російсько-української війни”.

Учасники круглого столу обговорили актуальні політичні, економічні та соціальні проблеми у відносинах між країнами регіону, спровоковані широкомасштабним вторгненням росії на територію України.

Перед учасниками виступив декан факультету міжнародних відносин, Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Маркіян Мальський, який відзначив високий рівень наукової співпраці між Львівським і Варшавським університетами та охарактеризував сучасний стан і перспективи співробітництва між Україною та Польщею. Професор Мальський наголосив на необхідності кваліфікованого експертного аналізу міжнародної ситуації, який слугуватиме основою для прийняття науково обґрунтованих, виважених рішень для розвязання складних політичних проблем. Маркіян Зіновійович висловив впевненість, що співпраця між нашими університетами та нашими народами відкриє нові можливості розвитку регіону та всього Європейського континенту.

Директор Центру Східноєвропейських студій, професор Ян Маліцький представив результати дослідження аналітичної групи, яка займалася вивченням політичних процесів в Білорусі після виборів 2020 року та їх впливу на безпекову ситуацію в регіоні. Професор Маліцький описав загрози нашим країнам, викликані російською агресією, та представив шляхи їх розв’язання за умови спільної співпраці.

Перед учасниками конференції виступила др. Юстина Оледзка, яка представила дослідження впливу білоруської пропаганди на біженців з України. Доповідь Павла Усова стосувалася аналізу геополітичної ролі Білорусі після російської агресії проти України. З аналізом сприйняття білоруським суспільством російсько-української війни виступив др. Максим Руст. Місце та роль національних меншин в країнах регіону та їх вплив на міждержавні стосунки представив доцент кафедри європейських та регіональних студій Ігор Зінько. У дискусіях взяли участь доценти кафедри міжнародних комунікацій та цифрової дипломатії Роман Вовк та Ігор Іжнін.

Учасники круглого столу відзначили високий рівень представлених наукових досліджень та висловили побажання продовження дискусій між науковцями Львівського та Варшавського університетів у заданому форматі.