Круглий стіл «Анексія Криму – наслідки для міжнародного права та міжнародної політики»

11.11.2018 | 22:21

9 листопада 2018 р. на факультеті міжнародних відносин пройшов круглий стіл на тему «Анексія Криму – наслідки для міжнародного права та міжнародної політики» за участі відомих вітчизняних та закордонних професорів з міжнародного права, а саме Василя Репецького (Львівський університет), Владислава Чаплінського (Варшавський університет), Стефана Отера (Гамбурзький університет) та Марії Ізабель Торрес Казорла (Малагський університет). У вступному слові на початку дебат декан факультету міжнародних відносин проф. Маркіян Мальський наголосив на важливості проведення подібних зустрічей щодо обговорення ситуації навколо Криму та Сходу України і недопущення послаблення уваги з боку міжнародної спільноти до цієї проблеми. Професор М.Мальський зазначив, що, на жаль, по заданій темі набагато простіше почати дискусії, а ніж знайти порозуміння.

У своєму виступі проф. В.Чаплінський зосередив увагу на юридичному аналізі правових наслідків анексії Криму, а також зупинився на теоретичному обґрунтуванні принципу права народів на самовизначення. Вчений зазначив, що матеріалом до дискусії серед іншого послуговує книга: «Справа анексії Криму у світлі міжнародного права» – опублікованої видавництвом «Сколар». Проф. С. Отер продовжив дискусію та пояснив теоретичні основи концепції самовизначення. При чому він виділив кілька проблемних аспектів в цьому напрямку, а саме питання довгострокового рішення по Криму, факт незаконної військової окупація та руйнування свого міжнародного іміджу Росією.

Проф. М. Казорла у своїй доповіді зупинилася на судовому спорі щодо «скіфського золота». Кримська влада після анексії півострова подала судовий позов до суду Амстердама про повернення артефактів до Криму, які перебували на виставці у Нідерландах. Окружний Суд Амстердама постановив, що колекція має бути повернута не на територію окупованого Криму, а в Україну. Таке рішення суд виніс, керуючись тим, що кримські артефакти є частиною культурної спадщини держави Україна.

Проф. В. Репецький у своїй доповіді відразу сфокусувався на двох важливих міжнародно-правових аспектах. По-перше, вчений наголосив, що на території України проходить міжнародний збройний конфлікт, а не громадянська війна, як це хоче висвітлити Росія. По-друге, питання анексії Криму не можна розглядати окремо від збройного конфлікту на Сході України, а окупація півострова і є фактично початком міжнародного збройного конфлікту на території України, який згодом поширився на частини східних областей держави.

Присутні у залі слухачі задавали питання щодо перспектив притягнення до відповідальності вищих посадових осіб Росії до МКС, а також щодо можливості витребувати від Росії компенсацію за завдані Україні збитки. Учасники дискусії нагадали про історичне значення відмови України від ядерної зброї – вчинку який не оцінила міжнародна спільнота. На завершення модератор круглого столу др. Лукаш Адамський підкреслив, що сьогоднішній фактичний статус Криму є непостійним і міжнародна спільнота ніколи не підтримає протиправні дії Росії.

Підготував Ігор Земан