Конференція Центру досконалості імені Жана Моне “Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: вибрані політики”

11.03.2024 | 12:34

6 березня 2024 року на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка у змішаному форматі відбулася конференція на тему “Імплементація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: вибрані політики”, яку організував Центр досконалості Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій” Львівського національного університету імені Івана Франка в рамках реалізації проєкту Модуль Жана Моне “Спільні політики ЄС – стратегії узгодження для України” JMM “European Union Common Policies – Alignment Strategies for Ukraine” (EUCPASU) у співпраці з Інформаційним центром ЄС у Львівському університеті, кафедрою європейських та регіональних студій та кафедрою європейського права факультету. Упродовж дня учасниками конференції стали близько 150 науково-педагогічних працівників та студентів.

Під час офіційного відкриття конференції з вітальним словом до учасників звернулися проректор з наукової роботи, ЛНУ імені Івана Франка, академік НАН України, доктор хімічних наук, професор Роман Гладишевський, менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні Петро Крайнік, директорка ЛКП “Львівське бюро євроінтеграції” Олена Павлюк, декан факультету міжнародних відносин, ЛНУ імені Івана Франка, Надзвичайний і Повноважний Посол, професор Маркіян Мальський та керівниця Центру досконалості Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій», доцентка кафедри європейського права факультету міжнародних відносин Оксана Головко-Гавришева, які привітали учасників конфренції та побажали успішної роботи, наголосивши на важливості цієї теми в контексті реалізації євроінтеграційних прагнень України на шляху до повноправного членства в ЄС.

Під час пленарної секції на темуНа шляху до членства України в ЄС” виступив заступник міністра економіки України, Торговий представник України, Міністерства економіки України Тарас Качка, який розповів про особливості переговорного процесу між Україною та ЄС на сучасному етапі та виклики, які стоять перед Україною. Роман Петров, д.ю.н., професор Національного університету «Києво-Могилянська Академія» наголосив на особливостях процесу набуття членства Україною в ЄС. Михайло Микієвич, д.ю.н., проф. ЛНУ імені Івана Франка, завідувач кафедри європейського права факультету міжнародних відносин окреслив проблеми взаємодії правової системи України та правової системи ЄС в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і виконання умов щодо співпраці у політичній та правовій сферах на сучасному етапі. Богдан Веселовський, доктор філософії (міжнародне право), ННІ міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, керівник експертної групи Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України представив практику України на шляху до членства в ЄС та окреслив сучасні виклики на шляху європейської інтеграції.

Далі робота конференції відбувалася в межах трьох секцій: «Належне врядування у порівняльній перспективі: взаємні уроки для ЄС та України», «Формування політики та зовнішній вимір спільних політик ЄС», а також «Утверджуючи стійкість у відносинах України та ЄС». У рамках роботи секцій доповідачі розкрили тематику, пов’язану із різними сферами діяльності ЄС і різними політиками ЄС, наприклад, з кліматичною політикою ЄС та обчисленнями водного сліду в Україні (Петро Скрипчук, Національний університет водного господарства та природокористування), питаннями збору місцевої статистики (Ольга Гринькевич, ЛНУ імені Івана Франка), культурною політики ЄС (Ольга Середа, ЛНУ імені Івана Франка), форматами співпраці ЄС з релігійними громадами (Юлія Корнійчук, Варшавський університет та Індіанський університет Блумінгтон), соціальною політикою ЄС (Василь Зеленко, ЛНУ імені Івана Франка) тощо.

У рамках роботи конференції Оксана Краєвська, керівниця проєкту Модуль Жана Моне “Спільні політики ЄС – стратегії узгодження для України” JMM “European Union Common Policies – Alignment Strategies for Ukraine” (EUCPASU), доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка, розповіла про прогрес реалізації проєкту та виконання його завдань, а також виступила з доповіддю на тему «Досвід формування політик у ЄС для України: моделі та перспективи», чим підсумувала роботу конференції та наголосила на важливості дослідження питань формування і реалізації спільних політик ЄС задля кращого розуміння функціонування Європейського Союзу, розподілу компетенцій між державами-членами ЄС, а також зобов’язань та завдань України на шляху до членства в ЄС.

За результатами конференції планується видання монографії на основі виступів учасників. Усі тексти просимо надсилати до 15 квітня 2024 року на адресу Центру досконалості Жана Моне: wurces@gmail.com. Деталі за посиланням https://wurces.org/wurceseucpasu-conference

За матеріалами Центру досконалості Жана Моне