Команда факультету – призер Всеукраїнських змагань з міжнародних відносин «ДЖАЗ»

15.03.2020 | 16:01

Прагни не того, щоб досягти успіху, а того, щоб твоє життя мало сенс.

Альберт Ейнштейн

 

Завжди тішить і особливо мотивує, коли наші студенти, окрім навчання, активно реалізовуються ще й у інших напрямах, до того ж роблять це направду фахово й успішно! Так, 8–11 березня 2019 року команда студентів четвертого курсу спеціальностей міжнародні відносини і міжнародна інформація, у складі Анастасії Нагорної, Аліни Опрятової, Олександри Євдокимової та Владислави Курячої, а також їх наставниця Наталія Шаленна, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, взяли участь у всеукраїнських змаганнях з міжнародних відносин під символічною назвою «ДЖАЗ». Змагання проводилися вже вдруге у Києві Дипломатичною академією України імені Геннадія Удовенка при МЗС за сприяння Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні.

Формат змагань традиційно передбачає три види випробувань: турнір, де учасники демонструють свої аналітичні та ораторські здібності під час підготовки і презентації доповідей з проблематики сучасних міжнародних відносин; дебати, коли кожен з команд випробовує себе у якості активного диспутанта і підбираючи аргументи “за” чи “проти” (навіть у ситуаціях, коли їх доволі складно знайти), спрямовує свої зусилля на доведення їх опонентові; ситуаційна гра – через участь у змодельованій переговорній ситуації (засідання Ради Безпеки ООН чи переговори з певних питань) і виконання конкретної ролі, учасники мають змогу відчути себе справжніми дипломатами, що відстоюють інтереси своєї держави на двосторонньому чи багатосторонньому рівнях. Змагання передбачають ще й навчальну складову у формі прикладних воркшопів від фахових викладачів та практиків, що є безумовною перевагою заходу.

Окрім представників Львівського національного університету імені Івана Франка, у змаганнях взяли участь ще п’ять команд з провідних закладів вищої освіти України: Донецького національного університету імені Василя Стуса, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Одеського національного університету імені І.І. Мечникова та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Цьогоріч львівська команда зайняла друге місце (!) у змаганнях, продемонструвавши не лише високий рівень теоретичної і практичної підготовки, а й принциповість поглядів та наполегливість у їх відстоюванні. Пишаємося Вами і переконані, що попереду – лише перемоги!

«Слід зазначити, що участь у змаганнях почалася ще задовго до власне зустрічі команд, адже учасники активно та наполегливо працювали над підготовкою доповідей і аргументації дебатних питань, – розповідає наставниця команди ЛНУ, Наталія Шаленна. – Я була вражена з якою ініціативністю підійшли до цього наші студентки. І це при тому, що ніхто їх від занять не звільняв, та й тематика доповідей була надзвичайно складною навіть для фахівців у галузі МВ! Ми обговорювали усі моменти, визначали основні акценти у доповідях та аргументації і ще раз доводили усе до перфекту під час підготовки презентацій. Цей постійний брейн-сторм і внутрішньокомандні дискусії були неймовірно результативними й цікавими. І навіть, якщо ми не здобули першості у змаганнях, впевнена – саме пізнання нового стало основним здобутком для кожної з нас! Я пишаюся нашими студентами, їхньою силою і надихаюся їх вмінням вивчати світ!».

Учасниці команди-переможниці радо поділилися своїми враженнями від участі у змаганнях.

Олександра Євдокимова: «Я щиро вдячна за можливість бути частиною ДЖАЗу, адже ці змагання дали змогу зрозуміти, чи ти щось тямиш у міжнародних відносинах після 4 років навчання, і що тебе справді цікавить. А ще це чудова нагода по-новому для себе відкрити своїх же однокурсників та викладачів!».

Аліна Опрятова: «ДЖАЗ допомагає студентам усвідомити, чи робота в центральному апараті МЗС – це той шлях, якому варто слідувати. Лейтмотивом трьох днів інтенсиву з міжнародних відносин було питання: “Що важливіше: форма чи зміст?”, на яке кожен з учасників знайшов відповідь».

«Для мене ДЖАЗ надав чудову можливість заглянути за завісу життя дипломата, складнощі та нюанси його роботи та безсонних ночей. Мені відкрився як формальний, так і неформальний світи дипломатії. Проте, мені не вистачило behind-the-scenes diplomacy, дипломатії за келихом вина, без подвійних стандартів чи зайвої ієрархічності», – Анастасія Нагорна.

Владислава Куряча: «Бути неформатним важко, спробувати розворушити інших і міняти той формат – ще важче, але дякую моїм прекрасним “колєгам” за те, що ми не втратили себе, тримали одна одну в академічному тонусі. Дякую змаганням, що допомогли трошки скласти пазл того, ким я є і ким я не хочу бути, дякую, що показали, що ми здатні на більше, ніж можна уявити, та як багато ще потрібно працювати».

Підсумовуючи, слід наголосити, що участь у такого роду конкурсах є надзвичайно корисною для студентів та викладачів, адже дає можливість вийти за межі власних закладів, познайомитися із представниками інших університетів, продемонструвати своє бачення проблем міжнародного характеру, свої вміння та навики, що загалом сприяє кращому баченню шляхів розвитку у майбутньому – усе пізнається у порівнянні! Це колосальний досвід для студентів, можливість поглибити свої знання, перевірити себе і визначити, над чим працювати далі.

Тому рекомендуємо і далі пробувати свої сили у імпровізаціях ДЖАЗ!