Cимуляційна гра «Модель роботи Європейської Ради»

02.12.2022 | 00:58

В рамках реалізації проекту за Програмою Еразмус+ напряму Жана Моне «Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України» (EUCPASU) 101047504 – EUCPASU – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH у співпраці з Західноукраїнським дослідницьким центром європейських студій та Інформаційним центром ЄС у Львівському національному університеті імені Івана Франка успішно відбулася перша симуляційна гра «Модель роботи Європейської Ради». Метою даного заходу було поєднати знання та компетентності студентів факультету міжнародних відносин та студентів факультету управління фінансами та бізнесу задля обміну досвідом та спільної організації засідання Європейської ради. Зважаючи на організаційні обмеження, заходи проходили у дистанційному режимі.

Разом зі студентами на заході були присутні учасники команди проєкту EUCPASU, зокрема Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських та регіональних студій (координаторка проєкту), Оксана Головко-Гавришева доцентка кафедри європейського права (академічна координаторка проєкту), Михайло Микієвич, завідувач кафедри європейського права, Василь Зеленко, доцент кафедри економіки та державного управління факультету управління фінансами та бізнесу та Галина Капленко, завідувачка кафедри економіки та державного управління факультету управління фінансами та бізнесу.

Так, згідно із задумом, на першому етапі роботи (17 листопада 2022 р.) студенти-міжнародники поділились знаннями про роботу офіційної інституції ЄС – Європейської Ради. Було презентовано особливості, призначення, основні функції та принципи роботи даного органу. Окремої уваги було приділено розгляду еволюційного розвитку та протоколам проведення засідань Європейської Ради. Окрім цього, кооординаторки проєкту Оксана Краєвська та Оксана Головко-Гавришева поділилися своїми знаннями щодо структури та діяльності Європейської Ради та підсумували презентацію студентів.

Особливістю роботи було те, що після першого засідання студенти обрали для представлення країну ЄС та тему обговорення наступного засідання. Враховуючи реалії сьогодення, учасниками практично одноголосно було обрано проблему військово-політичної підтримки України країнами-членами ЄС в час агресії зі сторони російської федерації. Цікаво, що подальша робота обов’язково повинна була проводитись учасниками у парах (по одному студенту від факультету управління фінансами та бізнесу та від факультету міжнародних відносин). Також, на першому засіданні було обрано «президента Європейської Ради», яким став студент групи МВК-41 Ерік Русин, який повинен був головувати на наступному засіданні та слідкувати за дотриманням доповідачами регламенту роботи цієї інституції.

Друге засідання відбулось 1 грудня 2022 року, на якому кожна із пар представників країни ЄС активно доводила свою позицію щодо підтримки України із врахуванням саме державних інтересів даної країни учасниці ЄС.

У підсумку, подібні заходи через полідисциплінарність навчально-методичного підходу сформують в учасників компетентності здійснення наднаціонального публічного управління й політико-правових відносин в межах євроінтеграційного поступу України та реалізації спільних політик.