Презентація книжки “Ілюстрована історія Канади”

20.09.2019 | 09:41

У четвер, 19 вересня 2019 року у конференц-залі факультету міжнародних відносин у рамках 26 Book Forum у Львові відбулася презентація книги “Ілюстрована історія Канади” (Видавництво «Літопис», 2019). У презентації взяли участь декан факультету Маркіян Мальський, директор Центру американських студій, доцент кафедри міжнародних відносин та дипломатичної служби Михайло Комарницький, директор видавництва «Літопис» Михайло Комарницький, перекладач книги Галина Сташків, а також студенти та викладачі факультету.

Це вперше в Україні, українською мовою видано історію Канади. Українському читачеві буде цікаво ознайомитися з історією Канади ще й тому, що в цій країні проживає величезна українська діаспора (1 250 000 осіб). Позиминулого року Канаді минуло 150 років, а 2016 року відзначали 125 років з часу першого поселення українців у Канаді. Ця книга – переклад 25 ювілейного видання, опублікованого в Монреалі у 2013 р. (за редакцією Крейґа Брауна). Опублікована в 1987 році “Ілюстрована історія Канади” була першою всебічною, авторитетною однотомною історією країни. Презентоване видання є цікавим посібником для всіх, хто цікавляться історією і може стати обов’язковою лектурою, як для досвідчених дипломатів, студентів-міжнародників так і для пересічного українського читача.

Варто зазначити, що протягом століть, аж до 1970-х років, у Канаді панувало розуміння власної історії як історії активного поступу, розвитку та прогресу англосаксонської і меншою мірою французької більшості, як історії активного й успішного підкорення так званих «незайманих земель» Британської та Французької імперій. Протягом тривалого часу «прогрес» та «успіх» (англосаксонців та французів) були основними концептами в наукових, популярних чи ідеологічних рефлексіях про розбудову та становлення Канади як держави і нації, а англосаксонців та французів відповідно було позиціоновано як дві засадничі канадські нації.

Так тривало, доки в 1970-х роках Канада почала переорієнтовуватися на новий курс – курс на полікультурність – у самоусвідомленні себе як нації. Попри те, що доволі швидко акцент у сучасній історіографії з канадського націєтворення перемістився з двокультурності на багатокультурність, і оновлена інтерпретація національної історії запронувала нове полікультурне бачення канадської нації, вона і далі просувала концепти «прогресу» й «успіху» як засадничі риси канадського націєтворення та пріоритетні формули саморепрезентацій. Завдяки політичним змінам 1970-х років різні канадські меншини, більш відомі в Канаді як етнічні спільноти, отримали широкі можливості для активного самовираження. Найбільш впливові та усталені спільноти, серед яких і українська, почали формулювати свої етнічні версії історії канадського проґресу та успіху.

Видання здійснено за підтримки Канадської ради з питань культури (Canada Council for the Arts), структурного органу уряду Канади, який займається популяризацією канадського наукового і культурного життя, презентацією важливих подій та явищ, пов’язаних з Канадою.

Довідка. «Ілюстрована історія Канади» у її розширеному двадцять п’ятому ювілейному виданні починається з перших відомостей про Північноамериканський континент і охоплює період розвитку Канади аж до 2012 року. Жвавий, захопливий стиль оповіді, добре організований і щедро ілюстрований матеріал (зокрема понад 50 кольорових фотографій), вичерпний науковий апарат тощо – роблять цю книгу неоціненним джерелом знань про одну з найбільших країн світу.