Студентка Львівського університету взяла участь у CENTRAL Leadership Program

17.09.2024 | 10:15

З 26 серпня по 15 вересня 2024 року Зоряна Цюпак, студентка 2-го курсу магістратури ОП «Балто-Чорноморські регіональні студії» факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка взяла участь у CENTRAL Leadership Program — новій унікальній програмі, створеній в рамках програми співпраці п’ятьох провідних центрально-європейських університетів CENTRAL.

CENTRAL Leadership Program пропонує захоплюючу подорож регіоном Центральної Європи. У рамках цієї ініціативи 30 студентів з п’яти університетів Центральної Європи, а також Львівського національного університету імені Івана Франка (Україна) та Будапештського університету імені Андраші (Угорщина) мають змогу відвідати Варшаву, Берлін, Прагу, Відень та Будапешт. Учасники отримують неоціненне розуміння різноманітних сфер економіки, політики, дипломатії, суспільства та державної служби, що є важливим для лідерів-початківців у Європі. Спеціалізовані воркшопи вдосконалюють лідерські навички та дають глибоке розуміння політичної та культурної динаміки регіону. Крім того, у кожному місті учасники проходять триденні курси з дипломатії, науки та суспільства, які доповнюються насиченою культурною програмою. Підготовчі онлайн-зустрічі забезпечують готовність студентів та аспірантів до цього трансформаційного досвіду.

Першиий випукск програми зібрав студентів магістратури та аспірантів з провідних університетів Центральної Європи, серед яких університети з Берліна, Відня, Варшави, Будапешта та Праги. Зоряна Цюпак стала однією з учасниць пілотної програми. Особливістю цьогорічної програми стало знайомство з ключовими особистостями та установами європейської політики та економіки. Учасники мали змогу відвідати низку практичних занять, серед яких майстер-класи з боротьби з дезінформацією та управління кризовими ситуаціями, відвідали такі провідні інституції в столиці Німеччини, як Бундестаг, німецький федеральний парламент, та Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини. Також були проведені дискусії з провідними фахівцями у галузі політики, серед яких голова Мюнхенської конференції з безпеки, німецький дипломат Крістоф Гойсґен, депутат Бундестагу Рупперт Штюве та його науковий радник Тім Флінк, директорка відділу відносин ФРН з державами-членами ЄС Каталіна Кюллас, дослідники Центру Східної Європи та міжнародних студій та інші.

Серед іншого програма передбачала участь у симуляції дипломатичних перемовин на тему розширення ЄС, а також в інтерактивних семінарах з наукової дипломатії під керівництвом провідних науковців Гумбольдтського університету в Берліні. Культурний обмін та міжкультурна комунікація також стали невід’ємною частиною програми, включаючи зустрічі з лідерами думок та дослідниками зі східноєвропейських країн. Окрім інтелектуальних викликів, студенти мали можливість відпочити і зануритися у культурне життя Берліна та інших європейських столиць. Зоряна також поділилася з іншими учасниками своїм досвідом життя в Україні під час війни, що викликало значну підтримку та солідарність серед міжнародної аудиторії.

Участь в таких програмах є дуже цікавою і потрібною в сучасному динамічному та глобалізованому світі, оскільки учасники мають змогу створити спільноту юних фахівців із різних дисциплін, обмінятися думками та досвідом, переглянути своє бачення регіону і його значення, а також стати ґрунтом для майбутньої співпраці та обміну знаннями. Відділ міжнародних зв’язків висловлює глибоку вдячність організаторам за можливість взяти участь у цій програмі для наших студентів, яка надає цінні знання, нові контакти та стимул для подальшого професійного розвитку.