Викладачі факультету міжнародних відносин взяли участь в 2-му Конгресі дослідників історії PL-LT-UA-BY «Історична спільнота чотирьох народів – спадщина ідей та майбутні перспективи»

24.09.2024 | 10:21

Упродовж 13-16 вересня 2024 р. у Варшаві на базі Центру Східної Європи в приміщенні Старої бібліотеки Варшавського університету відбувся 2-й Конгрес дослідників історії PL-LT-UA-BY «Історична спільнота чотирьох народів – спадщина ідей та майбутні перспективи», який зібрав понад 200 науковців, експертів та дипломатів з Польщі, Литви, України та Білорусі, які взяли участь у 65 дебатах на різні теми щодо минулого, сучасного та майбутнього співпраці чотирьох країн.

Факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка під час конгресу представляли такі співробітники факультету як Богдан Гудь, професор кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій, Оксана Краєвська, доцентка кафедри європейських та регіональних студій та Маріанна Гладиш, доцентка кафедри міжнародної безпеки і стратегічних студій (дистанційно).

Богдан Гудь взяв участь в двох панельних дискусіях на тему “Навчання історії України в ЗВО – що вчити і як вчити: досвід України та Польщі” та “Ризький мирний договір: обставини та наслідки”.

Оксана Краєвська та Маріанна Гладиш презентували доповідь на тему “Люблінський трикутник як платформа для співпраці України, Польщі та Литви у протистоянні з Росією” в межах панельної дискусії на тему “Російська дезінформація як виклик для Білорусі, Литви, Польщі та України”.

Важливим елементом програми став показ фільму «Війна за освіту» режисера Стефано Ді П’єтро, в якому йдеться про руйнування в освітній сфері внаслідок вторгнення Росії в Україну. Фільм показав драматичні наслідки нападів на школи, пов’язані з ними труднощі та боротьбу українців за збереження освіти та їхнього життя.

Урізноманітнила насичену програму конференції та стала незабутнім досвідом для понад 100 учасників Конгресу екскурсія до п’яти музеїв нової історії, яка включала Музей Варшавського повстання, POLIN, Музей історії Польщі, Музей Варшавської битви в Оссові та Музей Юзефа Пілсудського в Сулеювку.

Сподіваємося, що такі зустрічі стануть традицією для працівників факультету і сприятимуть кращому розумінню та стабілізації відносин між країнами регіону.