Науковий семінар кафедри міжнародного права: “Внесок Херша Лаутерпахта у розвиток права війни” та “Внесок Ради Європи у підтримці міжнародного правопорядку в умовах сучасних викликів”

15.05.2023 | 14:35

12 травня 2023 року на кафедрі міжнародного права відбувся науковий семінар, в рамках кого було заслухано дві доповіді викладачів кафедри:

 

Внесок Херша Лаутерпахта у розвиток права війни (д.ю.н., проф. Віталій Гутник)

Наукові погляди Х. Лаутерпахта на право війни є досить актуальними й нині. Хоча автор не використовував усталений сьогодні термін «міжнародне гуманітарне право», а натомість застосовував термін «право війни», науковець акцентує саме на гуманітарній спрямованості права війни. Мета права війни майже цілком гуманітарна в буквальному сенсі цього слова – запобігти або пом’якшити страждання, а в деяких випадках – врятувати життя від жорстокості бойових дій. Х. Лаутерпахт наголошував, що війна «вигнана як правовий інститут» досі існує, відтак, з міркувань гуманності та гідності людини, потребує правового регулювання.

 

Внесок Ради Європи у підтримці міжнародного правопорядку в умовах сучасних викликів (к.ю.н., доц. Вікторія Кузьма)

Під час свого виступу, Кузьма Вікторія Юріївна відзначила, що агресія Росії проти України, анексія Криму, окупація частини України, численні воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид, екоцид, грубі порушення прав людини і ряд інших порушень: це чіткі виклики міжнародному праву і міжнародному правопорядку.

Актуалізувала увагу на тому, що активними учасниками міжнародних правовідносин є міжнародні міжурядові організації, які неодноразово підтверджують свою важливість у спробі розв’язання міжнародних збройних конфліктів. Відзначила, що як показують нещодавні події, вчинення реальних правових дій, що стосуються, врахування практично усіх правових аспектів війни і подоланні її наслідків, безпосередньо яскраво показано у рішеннях регіональних організацій, а саме Ради Європи, спрямованих перш за все на захист прав людини.

Також підкреслила, що створення Ради Європи було саме першою захисною, «інстинктивною» реакцією Європи на величезні гуманітарні небезпеки другої пол. ХХ ст. ‒ фашизму і комунізму. При цьому, сьогодні, саме ця Організація найшвидше відреагувала на виклики того періоду, і саме вона надалі здійснює активні дії у боротьбі вже з іншою катастрофою цього ХХІ ст.– а саме «рашизмом».