II сертифікатна програма “Спільні політики ЄС: досвід для України” в ЛНУ імені Івана Франка

14.12.2023 | 10:51

З 4 по 8 грудня 2023 року Центром досконалості імені Жана Моне “Західноукраїнський дослідницький центр європейських студій” була проведена друга сертифікатна програма на тему “Спільні політики ЄС: досвід для України” в рамках реалізації проекту за Програмою Еразмус+ напряму Жана Моне «Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України» (EUCPASU) 101047504 – EUCPASU – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH. Захід відбувся у співпраці з Інформаційним центром ЄС у Львівському національному університеті імені Івана Франка та факультетами-партнерами Центру: факультетом міжнародних відносин, факультетом управління фінансами та бізнесу та факультетом журналістики. 

Оксана Краєвська, координаторка проєкту EUCPASU, доцентка кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка у своєму виступі розкрила поняття, види та моделі формування спільних політик ЄС, а також компетенції ЄС за Лісабонським договором для цілісного розуміння функціонування ЄС та можливості співпраці з Україною в контексті виконання завдань Угоди про асоціацію між Україною та ЄС загалом, а також особливості формування та реалізації освітньої і молодіжної політики ЄС та політики ЄС щодо наукових досліджень.

Інституційні аспекти та загальні засади формування політик у ЄС розкрила Оксана Головко-Гавришева, завідувачка Західноукраїнського дослідницького центру європейських студій, доцентка кафедри європейського права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка. 

Галина Капленко, завідувачка кафедри економіки та державного управління факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка презентувала концепцію доброго врядування в ЄС: від теорії до практики та зосередилася на екологічній політиці ЄС та стратегії гендерної рівності ЄС.

Василь Зеленко, доцент кафедри економіки та державного управління факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка, висвітлив економічну, монетарну та соціальну політики ЄС.

Ігор Бик, завідувач кафедри іноземних мов, заступник декана факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, ознайомив учасників з особливостями формування мовної політики ЄС, веденням міжкультурного діалогу і забезпечення розмаїття.

Маріанна Гладиш, доцентка кафедри міжнародної безпеки та стратегічних студій факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка розповіла про спільну зовнішню та безпекову політику ЄС, а також про особливості формування та реалізації міграційної політики ЄС.

Наталія Войтович, доцентка кафедри теорії та практики журналістики, факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка розповіла про медіа і ЄС та основи медійної політики ЄС, а також ознайомила студентів з основами інформаційної та кібербезпеки. 

Михайло Микієвич, завідувач кафедри європейського права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка розповів про співробітництво у рамках ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ, а також про правові засади гармонізації законодавства держав-членів ЄС. 

Упродовж останнього дня програми учасники обговорювали актуальні питання зовнішньої політики ЄС та відносин з Україною, особливо у контексті набуття членства в ЄС і для сценаріїв для України, засадам політики ЄС щодо вступу, основам європейської політики сусідства та політики Східного партнерства, а також допомоги ЄС Україні у час війни.